In de Oudorperpolder wordt opnieuw archeologisch onderzoek gedaan. Deze keer gaan de archeologen van Alkmaar niet de grond in, maar kijken ze vanuit de lucht. Maandag wordt een drone de lucht in gestuurd om naar contouren en warmtesignalen in het landschap te zoeken, die hints geven van wat er onder het oppervlak verborgen zit. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar dinsdag. Tijdens het vliegen is het niet mogelijk door het onderzoeksgebied te (brom-) fietsen of wandelen.

De Oudorperpolder is nu een groene oase te midden van stedelijke bebouwing. Ooit was dit anders. Tot zo’n 510 jaar geleden stonden hier onder andere nog twee grote kastelen en een klooster. De afgelopen jaren zijn er met geofysisch onderzoek al opzienbarende ontdekkingen gedaan over beide kastelen. Er zijn ook nieuwe aanwijzingen voor het verloop van de Munnikenweg richting kasteel de Nieuwburg.

4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam helpt het archeologisch team van gemeente Alkmaar met het vervolgonderzoek, met gebruik van een drone met onder andere een camera, thermografische camera en een laserscanner. De drone zal op rond 50 meter hoogte over de rood gemarkeerde velden vliegen voor het onderzoek. Er wordt overdag gevlogen en er is een laatste vlucht van een uur gepland na 20:30 uur voor thermografische opnamen. De onderzoekers bedienen de drone vanaf een punt halverwege de Munnikenweg.

Vanwege wettelijke bepalingen wordt aan de gebruikers van de wandel-/fietspaden binnen het onderzoeksgebied gevraagd om een andere route te kiezen.

Voor belangstellenden is er maandag (of dinsdag bij uitstel) een informatiemoment vanaf 14:30 tot 15:30 uur. De onderzoekers geven dan uitleg over het onderzoek en de technieken, en geven antwoord op vragen.
Pin It
Bekeken: 1181x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/