De gemeente Alkmaar is slachtoffer geworden van CEO-fraude. Dat heeft de gemeente in totaal 236.000 euro gekost. De gemeente komt hier nu nadrukkelijk mee naar buiten om het bewustzijn over deze vorm van fraude verder te vergroten. Wethouder Christian Schouten spreekt in deze context van een taboe dat doorbroken moet worden.

Eerder dit jaar deed iemand zich via e-mail voor als de directeur van een organisatie. In die rol diende hij een valse factuur in, die zogezegd dringend betaald moest worden. De gemeente betaalde daadwerkelijk, met een druk op de knop werd er 236.000 euro overgeschreven. Niet naar de organisatie, niet naar de directeur, maar naar een oplichter met een andere rekening.

De gemeente werd zich pas later bewust van de fraude. Er is meteen een intern onderzoek ingesteld. Verder worden er maatregelen genomen om bij toekomstige pogingen tot fraude juist te handelen. Donderdag is de gemeenteraad geïnformeerd. "Natuurlijk baal ik er enorm van", reageert wethouder Christian Schouten.

De gemeente benadrukt dat digitale criminaliteit een groeiend probleem is en dat het belangrijk is om erover te praten. Door de eigen ervaringen te delen hoopt de gemeente ook inwoners van Alkmaar te beschermen tegen fraude. "Veel mensen schamen zich als ze slachtoffer zijn geweest van deze vorm van criminaliteit", haalt Schouten aan. "De gemeente voert actief campagne om dat taboe te doorbreken. Het kan iedereen overkomen, zelfs dus de gemeente." De gemeente verwijst daarom naar 'Veilig online', waar meer uitleg staat over cyberfraude.
Pin It
Bekeken: 2397x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/