Mogelijk komt er een einde aan motorclub Hardliners, met onder meer een afdeling in Alkmaar. Het Openbaar Ministerie wil via de rechter een verbod afdwingen. Ook wil het OM dat leden in afwachting van die beslissing niet samenkomen of uitingen dragen. Er zou bij de Hardliners sprake zijn van een 'geweldscultuur', met represailles als je je daar niet aan confirmeert.

Het Openbaar Ministerie meldt zojuist een verzoek te hebben ingediend bij de rechtbank Noord-Holland, meldt mediapartner NH Nieuws. Daar loopt ook al een strafrechtelijk onderzoek naar de motorclub, die een paar jaar geleden werd opgericht. In dat onderzoek is vorige maand oprichter van Hardliners, Lysander de R., al aangehouden in de gevangenis in Heerhugowaard. Hij zou volgens het OM vanuit zijn cel nieuwe misdrijven plannen die uitgevoerd worden door andere leden.

Sinds de oprichting van MC Hardliners door Lysander de R. is de club een doorn in het oog van justitie. Zij spreken van een 'geweldscultuur' binnen de groep met een hiërarchie zoals bij andere motorclubs. Leden van verboden motorbendes zouden zich hebben aangesloten. "Er zijn dwingende regels waar leden zich aan dienen te houden. Zo geldt er een strikte zwijgplicht naar buiten, een omerta, en is er financiële ondersteuning van gedetineerde leden." Binnen de club zou geweld worden genormaliseerd, uitgevoerd en gestimuleerd. “Het zit als het ware in het DNA van de club. Er wordt van leden een continue geweldsbereidheid verwacht en er kan zelfs sprake zijn van gewelddadige represailles van de club op het moment dat iemand zich niet conformeert aan de regels." De politie zegt dan tachtig leden te linken aan criminaliteit.

Nu is dus bij de rechter gevraagd om de motorclub te verbieden en te ontbinden. Dat is in navolging van procedures tegen Hells Angels, Bandidos, Catervarius Brotherhood, No Surrender, Caloh Wagoh en Satudarah. Zo'n civiele procedure is met name gericht gericht op de publieke aanwezigheid en de intimidatie die bij deze 'merken' horen, legde Arjan Blokland vorige maand uit aan NH Nieuws. Hij is hoogleraar criminologie en senior onderzoeker op het gebied van outlaw motorcycle gangs. "Als iemand met zo'n jasje bij je op de stoep staat, is dat een stuk intimiderender dan een ander jasje." (tekst gaat door onder de foto)

De motorjacks van de Hardliners zouden refereren aan die van verboden motorclubs.


Justitie stelt dat dit van toepassing is op MC Hardliners. “De intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop MC Hardliners zich in de samenleving manifesteert en de wijze waarop de club zich afsluit voor overheidscontrole – en deze zelfs actief tegen gaat - creëert een cultuur van wetteloosheid.”

Maar heel makkelijk zal een verbod niet worden toegekend, aldus hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer. Om de Hardliners te verbieden moet het OM bewijzen dat ofwel de criminele daden van de eerder verboden Hells Angels chapter Haarlem in deze club worden voortgezet, of dat er een cultuur heerst waarin criminaliteit wordt gestimuleerd. "Er moet wel een flink dossier aan bewijsmateriaal liggen." Er moet hard worden gemaakt dat er in de vereniging een structureel patroon heerst van stimuleren dan wel actief gedogen van strafbare feiten. Brouwer: "Ondanks dat de rechter sinds 2014 iets sneller meegaat in het verzoek van het OM om motorclubs te verbieden, is een verbod zeker nog geen eenvoudige zaak."

Op dit moment ligt dat verzoek dus bij de rechtbank Noord-Holland. Of en wanneer daar een beslissing over valt, is nog niet duidelijk. Tot die eventuele beslissing is gevallen, wil het OM een verbod voor leden op het dragen van logo's van MC Hardliners, uitingen doen op Facebook-pagina's en bijeenkomsten organiseren. Ook daarover moet de rechter nog beslissen. De advocaat van Lysander de R. was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Pin It
Bekeken: 2079x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/