Ruim 43.000 bezoekers zijn deze zomer naar het Stedelijk Museum van Alkmaar gekomen om daar de tentoonstelling 'Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School' te bekijken. Het verhaal van schilders uit Bergen die geïnspireerd raakten door het werk van de nu wereldberoemde Van Gogh wist kunstliefhebbers duidelijk te raken. Niet eerder werd een tentoonstelling in het stadsmuseum zó goed bezocht.

Het waren zeker niet alleen Alkmaarders die voor Van Gogh naar het museum kwamen. Juist bezoekers uit de rest van Nederland én uit het buitenland maakten de afgelopen vier maanden het verschil. "Het museum trok drie keer zoveel toeristen als gebruikelijk", laat Aafke van Tent Beeking van het Stedelijk Museum weten aan Alkmaar Centraal. Eerder al rekende ze uit dat het museum flink meer bezoekers uit Duitsland wist te trekken. Het publiek dat op Van Gogh afkwam was internationaal.

Een bijzonderheid was dat bezoekers werk van Van Gogh met dan van schilders van de Bergense School konden vergelijken. (foto: Alkmaar Centraal)


Dat juist deze tentoonstelling zo goed bezocht werd komt niet helemaal als een verrassing. Integendeel: er is door het museum en de stads- en regiomarketing hard aan getrokken om deze tentoonstelling bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. "Cultuur verbindt, het brengt de stad echt iets", verduidelijkt Ger Welbers van Alkmaar Marketing. "Het vliegwieleffect van een effectieve samenwerking is duidelijk terug te zien in deze records brekende bezoekerscijfers. Met de meesters in Alkmaar hebben we een mooi resultaat geboekt voor de stad en regio."

De tentoonstelling 'Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School' was ook buiten het museum op allerlei manieren zichtbaar. Zo kwam er passende straatkunst bij de fietsparkeergarage onder het Canadaplein en zweefde er een luchtballon in de vorm van Van Gogh over de stad. De Paardenmarkt werd omgetoverd tot een gratis buitenmuseum. Op allerlei manieren werden Alkmaarders en toeristen bij de tentoonstelling betrokken en daarbij werd ook een knipoog zeker niet geschuwd.

Bezoekers bleken de inspanningen van het museum goed te waarderen. Doordat schilderijen van Van Gogh en andere grote meesters waren opgehangen naast de doeken van de Bergense kunstenaars die door Van Gogh werden geïnspireerd kwam het verhaal goed voor het voetlicht, reageerden bezoekers. De tentoonstelling kreeg als gemiddeld rapportcijfer een 8,8 en dat is buitengewoon hoog.
Pin It
Bekeken: 1075x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/