Dit jaar verduurzamen wooncorporaties 2.800 huurwoningen in gemeente Alkmaar. Voor de overige huurwoningen met matige of slechte duurzaamheid voert de gemeente overleg met corporaties en huurdersorganisaties, zodat ze uiteindelijk allemaal aan de regelgeving voor 2030 zullen voldoen.

Het Rijk verlangt verduurzaming en heeft bepaald dat alle huurwoningen vanaf 2030 minimaal energielabel D moeten hebben. SP-fractievoorzitter Rigo Wijdoogen vroeg het college van Alkmaar of dat wel gaat lukken. Het college van B&W acht de kans klein dat er straks onverhuurbare woningen zijn. Hoeveel particuliere of sociale huurwoningen er na 2023 nog moeten worden aangepakt wordt na de zomer duidelijk. Dan komt hierover een een analyse naar buiten. Het college weet wel dat van alle 32.285 woningen in de gemeente 14,1 procent een E, F of G label heeft.

Voor wat betreft particuliere verhuur zetten de diverse overheden in op verduurzaming, laat het college van B&W weten. Bij de rijksoverheid wordt overwogen de energieprestatie zwaarder te laten wegen in het woningwaarderingsstelsel. Daarnaast zijn er subsidies voor verduurzaming bij het Rijk en de gemeente. De gemeente biedt subsidie voor de aanleg van groene daken. "Bovendien is het verduurzamen van woningen geregeld in onze wijkgerichte aanpak. Denk aan het wijkgericht meenemen van inwoners in de energietransitie. Door een combinatie van zowel landelijke als lokale acties is de kans klein dat de gemeente Alkmaar binnen de genoemde zeven jaar geconfronteerd wordt met niet verhuurbare woningen."

SP-fractievoorzitter Wijdoogen had vernomen dat subsidieaanvragen "gekenmerkt worden door een ‘vraag het hemd van het lijf’ bureaucratie waardoor mensen afhaken". Hij vroeg of het college zicht heeft op de effectiviteit van de samenwerking met adviesbureaus Susteen en het Duurzaam Bouwloket/Energieloket. Het college benadrukt dat deze bureaus puur en alleen advies geven over verduurzaming. De effectiviteit is daardoor moeilijk te bepalen. Wel is bekend hoeveel de gemeentelijke groene daken subsidie daadwerkelijk bijdraagt aan verduurzaming, maar het college noemt geen getallen. (foto: Consumentenbond)
Pin It
Bekeken: 1418x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/