Zesendertig is precies twee keer achttien. Dat rekensommetje bleek donderdagavond doorslaggevend in de raadsvergadering, waarin werd gestemd over het Alkmaarse referendum. Doordat er maar zesendertig raadsleden aanwezig waren was het technisch mogelijk dat het achttien tegen achttien zou worden. Dan 'staken de stemmen', zoals dat heet. En dat is dus precies wat er gebeurde.

Het referendum zelf kon in de raad op een ruime meerderheid rekenen. Alleen de ChristenUnie zei het voorstel niet te willen steunen, omdat de partij niet gelooft in een raadgevend referendum. Een bindend referendum is evenwel niet mogelijk omdat landelijke wetgeving dat tegenhoudt. De ChristenUnie gaf wel aan in te willen stemmen met enkele door de oppositie voorgestelde 'amendementen', dat zijn wijzigingen op detailniveau.

Juist bij de amendementen ging het dus mis. Het eerste amendement betrof het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd, specifiek voor referenda. Die moest van 18 naar 16. Het was een amendement waarover Alkmaar Centraal eerder vandaag al sprak met Kıvılcım Pınar van de Partij voor de Dieren, één van de ondertekenaars. Die partij stemde dan ook vóór, net als de andere linkse oppositiepartijen en coalitiepartij D66. 18 stemmen voor. En vervolgens, met hulp van oppositiepartij Forum voor Democratie, 18 stemmen tegen.

"Dan staken de stemmen", stelde burgemeester Anja Schouten nuchter vast. Het in stemming brengen van de andere amendementen en het voorstel zelf kon daarom niet meer in dezelfde vergadering. Het gehele voorstel zal dus bij een volgende vergadering opnieuw in stemming worden gebracht. "U was vast niet van plan om deze zomer al een referendum te organiseren", relativeerde de burgemeester de ontstane vertraging.

Bij een volgende vergadering is het van belang dat de stemmen niet opnieuw staken. "Ik roep u op om dan met alle 39 raadsleden aanwezig te zijn." Want 39, dat is een oneven getal. Zo was het donderdagavond de wiskunde die het Alkmaarse referendum voorlopig terug in de koelkast zette. Voorlopig - maar niet voorgoed.


Het referendum bij Alkmaar Centraal

Alkmaar Centraal volgt de invoering van het Alkmaarse referendum op de voet. We zijn benieuwd naar de eerste onderwerpen die zullen worden voorgedragen als het referendum er straks echt is, want ook daar doen we als lokale omroep verslag van. Lezers die daar zelf ideeën over hebben kunnen natuurlijk altijd contact opnemen met onze redactie. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp 'Referendum'.


Pin It
Bekeken: 1371x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/