Gemeente Alkmaar streeft er wel degelijk naar om minimaal 30 procent van de woningbouw op de sociale verhuur te richten. Dat antwoordde wethouder Jasper Nieuwenhuizen tijdens de raadsvergadering op kritische vragen van GroenLinks. De GL-fractie begreep uit het coalitieakkoord dat het streven slechts minimaal 15 procent is en dat daarmee de Woondeal niet wordt gehonoreerd.

Er staat in het coalitieakkoord wel 15 procent, in combinatie met 15 procent voor sociale verkoop, maar dat is de ondergrens voor particuliere woningbouw. Wethouder Nieuwenhuizen legde uit dat het college er naar streeft om via woningbouw onder eigen vlag, samen met wooncorporaties, ervoor te zorgen dat het totaal aan nieuwe sociale huurwoningen hoger dan 30 procent wordt.

FvD-fractievoorzitter Jelle Wittebrood haalde tijdens het debat aan dat er mogelijk een wet komt waarmee gemeenten recht op inspraak krijgen in de verkoop van woningen onder de 355.000 euro. Het idee is dat gemeenten kunnen afdwingen dat een huis goedkoper wordt verkocht aan een iemand met een laag of middeninkomen. Hij vroeg naar de visie van het college. Nieuwenhuizen wilde nog niet op deze 'wat als' situatie vooruit lopen. "Als de wet er komt, gaan we als college goed kijken naar de invulling, en of we deze eventueel gebruiken. Daar zal de raad over worden geïnformeerd."

Nieuwenhuizen benadrukte dat het college het belang van bescherming van eigendommen en eigendomsrecht erkent en de zorgen van de FvD begrijpt. "Anderzijds hebben we ook begrip voor de behoefte aan woningen voor lagere inkomens."
Pin It
Bekeken: 1471x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/