De Victoriefonds-oeuvreprijs 2023 is toegekend aan dichter Hans Tentije uit Alkmaar. Aan deze prijs is een bedrag van 2.000 euro verbonden en een plastiek van Elly Baltus. Het oeuvre van Tentije, of eigenlijk de in 1944 in Beverwijk geboren Johann Krämer,  behoort volgens de jury tot de meest indrukwekkende in de Nederlandse poëzie. Tentije zal nog even op zijn prijs moeten wachten. De feestelijke uitreiking is op 10 september in de Remonstrantse Kerk van Alkmaar.

Ruim 40 jaar geleden debuteerde Hans Tentije met 'Alles is er' (1975). Een bundel die hij zelf typeerde als ‘een soort beelden uit een leven’. Daarna bouwde hij aan een bijzonder (poëtisch) oeuvre op van meer dan 20 bundels, met een grote consistentie en een constante kwaliteit.

"De poëzie van de in Alkmaar woonachtige dichter creëert op onnavolgbare wijze de illusie dat alles wat geweest is, nog gaande is. Dat iets van het mysterie van het bestaan in een ogenblik te zien kan zijn", aldus Petra Zijlstra van het Victoriefonds. "Tegelijk slaagt hij er op meesterlijke wijze in om in die helderheid een zekere onbestemdheid te creëren waardoor soms werkelijkheid, droom en verbeelding in elkaar overvloeien, wat tot bijzondere inzichten leidt. In 2020 verscheen Tentije’s de bundel Nergens anders; in Hoe het komt is zijn werk van 1994 tot en met 2010 gebundeld."

De jury voor de oeuvreprijs bestond uit Jannita Monna, Thomas Möhlmann, Regula Maria Müller, Corien van Eyck van Heslinga, Jaap Velseboer, Sherwin Kirindongo, Peter Bolten en Sterre van Boxtel.

De Victoriefonds Oeuvreprijs werd voor het eerst in 2013 uitgereikt en is één van de cultuurprijzen van de Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar. Eerdere laureaten voor de oeuvreprijs zijn fotografe Ata Kando (2013), biograaf en schrijver Jan van der Vegt (2017), acteur en regisseur Hans Man in ’t Veld (2019) en stadsorganist Pieter van Dijk (2021). (foto: Victor Schiferli)
Pin It
Bekeken: 1158x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/