Zaterdag 1 juli is het zo ver: dan opent de Klim naar Het Grote Raam bij het zuidtransept van de Grote Kerk in Alkmaar stipt om 10:00 uur. Iedereen die een klein beetje fit is kan dan de klim van 40 meter langs het hoogste glas-in-lood raam van Europa maken, boven genieten van het prachtige uitzicht en het beeld van beschermheilige Sint Laurens van dichtbij bekijken. De Klim is meteen ook een inzamelingsactie.

De 40 meter hoge steiger is inmiddels omgebouwd voor publiek. De trip naar boven duurt ongeveer 45 tot 60 minuten, afhankelijk van hoe kwiek je bent en hoeveel tijd je neemt om alles te bekijken wat er te zien is. Onderdeel van de Klim is de mogelijkheid om een ruit met een sticker te reserveren voor een aandenken aan het raam. In Duitsland wordt al een tijdje hard gewerkt aan het nieuwe glas-in-lood raam. Uitgekozen ruitjes worden op een houten voet geplaatst, met achter het glas een waxinelichtje.

"Er wordt nú gewerkt aan een meesterwerk voor de eeuwigheid: een nieuw glas-in-loodraam voor de Grote Kerk van maar liefst 6 meter breed en 23 meter hoog", laat Esmee Bakker van DOSS Events weten. "Het ontwerp is van internationaal bekend kunstenaar Fiona Tan en gaat de geschiedenisboeken in als een kroonjuweel, opgebracht door bewoners en bedrijven uit Alkmaar."

"De Klim naar Het Grote Raam brengt je ook allerlei nieuwe ontdekkingen over de Grote Kerk en Alkmaar zelf", vervolgt Bakker. "500 jaar geschiedenis van de kerk brengt namelijk een hoop verhalen met zich mee, van de avonturen van de kerkgevel, de bekritiseerde kruisbloem op de top, het bevrijdingsraam dat er ooit zat en natuurlijk het nieuwe raam, tot het levensverhaal van Sint Laurens, naamgever van de kerk en beschermheilige van de stad."

De Klim naar het Grote Raam is te maken tot en met 13 augustus. Tickets kosten 5 euro en zijn te reserveren via klimnaarhetgroteraam.nl. Kinderen onder 5 jaar mogen gratis naar boven, maar hebben wel een ticket nodig. Kinderen onder 13 jaar mogen de Klim alleen wagen onder begeleiding van een volwassene. (foto: Erik Boschman)
Pin It
Bekeken: 2042x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/