Er is geen openheid van zaken gegeven als het gaat om de toekomst van het Geestmerambacht. Dat vindt de Stichting 'Bescherm de Natuur in het Geestmerambacht'. De stichting daagt daarom de beheerder van het gebied voor de rechter. Die stelt dat er geen reden is tot bezorgdheid: "Ik begrijp niet waarop dit is gefundeerd."

Streekstad Centraal sprak met Tiny Zandbergen van de Stichting 'Bescherm de Natuur in het Geestmerambacht'. Het zint haar niet dat er stukken geheim worden gehouden. "Het gaat om bijlagen bij het verzoek dat in november 2021 is ingediend bij de provincie. Daarin vraagt het Recreatieschap om de NNN-status van delen van het gebied af te halen. Daar is het me om te doen."

De NNN-status regelt de bescherming van de natuurwaarden van het gebied. Door deze status is het moeilijk om nieuwe ontwikkelingen in het Geestmerambacht te realiseren. De vrees van Zandbergen is dat zónder die status verrommeling van het gebied op de loer ligt. "Bang is een groot woord", relativeert ze. "Maar op een gegeven moment moest er van alles en nog wat komen, het kon niet gek genoeg. Daar zijn we op aangeslagen." Zandbergen verwijst naar plannen als een tokkelbaan of een uitkijktoren.

De beheerder, het Recreatieschap Geestmerambacht, ontkent dat er wilde plannen zijn met het gebied. "Wat we gaan doen komt de natuur juist ten goede", stelt Marijke van der Weijden van de organisatie. "Als we bouwen, dan gaat dat om natuurinclusief bouwen. We willen het Geestmerambacht ontwikkelen op een manier die past bij de natuur. En we overleggen daar ook gewoon over met alle betrokken partijen."

Maar juist over de partijen waarmee overlegd is zou volgens Zandbergen onduidelijkheid zijn. "Wie is de opdrachtgever? Waar baseert het Recreatieschap zich op, welke belangen spelen er? Daar willen we achter komen. De geitenpaadjes van het Recreatieschap zijn ondertussen een snelweg geworden", zegt Zandbergen bezorgd. "We hopen dat de rechter ons gelijk geeft, op basis van de Wet Open Overheid."

De gemeente Dijk en Waard, waarin het Geestmerambacht ligt, weet niet op wat voor stukken Zandbergen precies doelt.  "We vinden openbaarheid heel belangrijk", schrijft Ronald Groot van de gemeente in antwoord op vragen van Streekstad Centraal. "We gaan ervan uit dat het Recreatieschap de juiste afwegingen heeft gemaakt."

En daar heeft de gemeente gelijk in, stelt Van der Weijden. De 'geheime' stukken waar Zandbergen over spreekt zijn volgens Van der Weijden persoonsgegevens en bedrijfsgegevens. "Die mogen wij niet zomaar openbaar maken, nee. Het is echt niet zo dat wij belangrijke dingen we achterhouden. Alles wat de stichting moet weten, weten ze."
Pin It
Bekeken: 3127x
https://ee.itk.ac.id/data/