Woontorens naast het stadion, volgens voetbalclub AZ een slecht idee. Maar de Raad van State, het hoogste rechtsprekende orgaan in ons land, veegt de bezwaren die AZ heeft tegen de plannen voor wooncomplex 'Lighthouse' naast het stadion van tafel. De vrees dat omwonenden zullen klagen over geluidsoverlast van het stadion deelt de raad niet. "Het beroep is ongegrond."

Daarmee oordeelt de Raad van State niet anders dan de gemeente Alkmaar, die eerder ook niet meeging met de bezwaren van AZ. Vorig jaar stemde het College in met de plannen van Bot Bouw en architectenbureau HOOPE+PLEVIER. Appartementencomplex Highlands moet een opvallende 'poort van Alkmaar' worden, met bijna 100 nieuwe woningen.

De grote zorg van AZ is dat de nieuwe buren zullen gaan klagen over geluid uit het stadion. Dat staat nu aan de rand van de stad, relatief ver van de bebouwing, waardoor overlast beperkt is. De omgeving van het stadion is aangemerkt als "rustig gebied", stelt AZ, het gaat om een gebied binnen 300 meter van het stadion. Highlands komt op 172 van het stadion te staan en dat is volgens AZ te dichtbij. Bezwaren van toekomstige buren kunnen er mogelijk toe leiden dat in het voetbalstadion minder mogelijk is. Juichende toeschouwers zorgen voor een piekgeluid van 72 decibel, becijfert de club, dat ligt hoger dan de norm.

Maar de Raad van State vindt de vrees van AZ ongegrond. De afstand tot het eigenlijke stadion is groter dan die tussen de perceelgrenzen, stelt de Raad. De nabije verkeerswegen (de Ringweg en de Kooimeerrotonde) zorgen voor evenveel geluid als het stadion, zou blijken uit onderzoek. De Raad van State spreekt hier van een piekbelasting van 68 decibel.

Bovendien staat er al een ander appartementencomplex in de steigers, merkt de Raad van State op: "Op ongeveer 5 meter afstand van de voorziene woningen is het appartementencomplex De Kooimeer in aanbouw", schrijft de Raad. "Gezien dat geringe verschil in afstand ligt het niet voor de hand dat de voorziene woningen voor A.Z. meer of andere beperkingen opleveren dan het complex De Kooimeer."

En dus zal ook Highlands geen beperkingen opleveren voor AZ, aldus de Raad van State. De bouw van het appartementencomplex is dus terecht gegund, vindt de raad, en moet door kunnen gaan. (afbeelding: HOOPE+PLEVIER Architects)
Pin It
Bekeken: 2838x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/