De tijd van voorbarige beslissingen rond het Alkmaarse gastarief is voorbij. De gemeenteraad heeft een voorstel aangenomen waardoor voortaan beleid gemaakt gaat worden bij de energie-inkoop.

Het besluit werd genomen tijdens een spoedvergadering. Spoed, want de gemeente moest op de valreep nog even besluiten om volgend jaar een vast of flexibel gascontract aan te gaan met HVC. De keuze ging naar de vaste variant. Maar de spoed om een motie in te dienen voor beleid rond de energie-inkoop, die werd door verschillende partijen in twijfel getrokken. "Kan dit voorstel niet een paar weken wachten?", vroeg raadslid Roy Seignette van GroenLinks zich openlijk af. "Het had chiquer geweest om dit even aan te houden", benadrukte fractievoorzitter Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar. Voor VVD-raadslid Pieter Dijkman had de spoedvergadering aanvankelijk niet gehoeven, maar toch diende hij de motie voor het energieinkoopbeleid in. De oud-wethouder financiën had grote kritiek op zijn opvolger Nicole Mulder van GroenLinks, die tijdens de oorlog in Oekraïne een vast energiecontract afsloot. "Die voorbarige beslissing heeft Alkmaar negen miljoen euro gekost."

Raadslid Seignette stelde dat hij niet kan reageren op het voorstel, als er geen bestuur is om tekst en uitleg te geven. "Dit voorstel is er om er een schaamteloos politiek slaatje uit te slaan. Deze werkwijze is een aanval op het dualistische beleid." Het raadslid werd teruggefloten door burgemeester Anja Schouten; hij mocht het niet hebben over het Alkmaarse bestuur van weleer. "Desnoods over Poetin, maar niet over twee eerdere colleges."

En ja, de naam van de Russische president werd inderdaad vaak genoemd. "In de Alkmaarse raad zijn sommige mensen onvoorspelbaar. Maar er is eentje zeker onvoorspelbaar: Poetin", zei fractievoorzitter Ben Bijl van BAS. De sfeer in de gemeenteraad was – zoals inmiddels bijna gebruikelijk – vurig. Maar wat betreft het voorstel vormde de raad, op GroenLinks na, één front en stemde ze voor het beleid.
Pin It
Bekeken: 1651x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/