De Lucebertletters op het Stadskantoor, menig Alkmaar kent ze en herinnert zich ook de tekst: "Van te veel spektakel wankel je allicht". Maar leesbaar zijn de letters niet meer, in ieder geval niet in het donker. Of de bekende letters nog gerepareerd zullen worden blijft echter onzeker, want de dichter Lucebert geldt als omstreden. De gemeente legt aan Alkmaar Centraal uit er nog niet uit te zijn: "Met verschillende stakeholders gaan we aan tafel." De gemeente laat verder niet weten over wie die 'stakeholders' zijn. Alleen dat Joodse organisaties daar deel van uitmaken.

De sterfdag van Lucebert is deze week, op 10 mei. Een goede gelegenheid om de letters met de bekende dichtregel weer te ontsteken, maar zover is het dus nog niet. De VVD bepleitte vorig jaar nog het verwijderen van de letters, omdat Lucebert in recent geopenbaarde brieven van Nazi-sympathieën blijk gaf. Tegenover die uitspraken staan overigens wel latere stellingnames van Lucebert tegen het nazisme. Sympathisanten van de dichter spreken van een 'jeugdzonde'.

Op vragen van Alkmaar Centraal liet woordvoerster Sandra Notten van de gemeente weten dat de beslissing om de letters te behouden ofwel te verwijderen aan het nieuwe college is. "We bereiden momenteel de gesprekken voor verschillende stakeholders in Alkmaar waaronder vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap."

Op zoek naar stakeholders sprak Alkmaar Centraal ook met de Historische Vereniging Alkmaar. "Met de HvA heeft de gemeente nog geen contact gezocht," stelt Rob Marijn van de vereniging. Hij verwijst ons naar de commissie Kunst & Geschiedenis, maar die weet ook niet meer. "Nee, ik heb in de correspondentie niks gezien," bevestigt Lucas Zimmerman van die commissie.

Zowel Marijn als Zimmerman staan kritisch tegenover het VVD-idee om de letters te verwijderen. Zimmerman spreekt in die context van "geschiedsvervalsing". Door Lucebert in het straatbeeld te behouden is er juist meer gelegenheid om over zijn nalatenschap te spreken. "De discussie is op zichzelf ook wel weer interessant," zegt Rob Marijn erover. "Dat is waar kunst voor is."


De spreuk is afkomstig uit het gedicht 'Meester':

Meester

het mag niet te veel zijn

niet rommelen daarboven

prakkezeren in grijs ijs mag

ik heb ook het hart vol rode lijm

gegeten tegen het ontploffen van details

van te veel spektakel

wankel je allicht

topzwaar bereik ik de top

elke lik prijkt als lokaas op het totaalbeeld

de calculaties van de zelfreflectie

hebben een ieder bedrogen een ieder verveeld

ik zie neer op eeuwen meesterschap alleen

- Lucebert 1994


Pin It
Bekeken: 1551x
https://ee.itk.ac.id/data/