Brandend hout heeft een bepaalde charme. Gecontroleerd vuur zorgt voor gezelligheid, licht en warmte. Het geeft een bijzondere sfeer die ons al vele duizenden jaren weet te boeien. Helaas zijn we ons ook steeds bewuster van de negatieve effecten van houtverbranding. Rookoverlast, geuroverlast en de belasting op het milieu zorgen voor een steeds complexer wordende wetgeving. De gemeente Alkmaar wil niet overgaan op een verbod maar gelooft in stookadvies. Geen rare gedachte wanneer je bedenkt dat veel overlast kan worden voorkomen met simpele stappen.

Veel winst is er te behalen door de juiste brandstof. Gebruik nooit geïmpregneerd hout of hout dat is geverfd. Ook spaanplaat hoort niet in het vuur door de lijm in dit materiaal. Gebruik alleen droog, gekloofd hout dat minimaal twee jaar heeft kunnen drogen. Dit geldt zowel voor de haard in huis als voor het hout in een vuurkorf of tuinhaard.  Onder droog hout verstaan we hout met een vochtgehalte van 15% tot 20%. Om het vochtgehalte van hout te meten heb je een vochtmeter nodig.

Dit is een handig klein apparaatje met twee pinnetjes die op het hout worden gezet. Geeft de display een waarde aan van minder dan 20%? Dan is het hout geschikt voor verbranding.

Leg op tijd een voorraad aan
Nu de koude periode weer achter ons ligt is het tijd om een voorraad brandhout aan te leggen. Tijdig een voorraad hout aanleggen betekent dat het hout tijdens de warme zomer goed kan drogen. 

Zo gaat het vochtgehalte snel naar beneden en is het hout sneller geschikt voor verbranding. Kurkdroog hout brandt beter en vollediger. Het rook minder en zorgt zo voor minder roetdeeltjes in de lucht. Straks je buren te vriend houden begint dus nu met een goede voorbereiding!

“Wie voor zijn eigen brandhout zorgt heeft het zeker twee keer warm”
Je eigen voorraad brandhout aanleggen kost even wat tijd en moeite. Eerst moet het hout verzamelt worden, daarna gezaagd, gekloofd en gestapeld. Kortom een ideale voorjaars klus! Natuurlijk kun je brandhout ook kant-en-klaar kopen.

Bij menig tankstation en tuincentrum vind je zakken vol, zo voor het grijpen. Pas tijdens het afrekenen wordt het meestal een wat minder prettige ervaring. Droog brandhout is duur. Zelf de handen uit de mouwen steken is financieel al snel de moeite waard!

Gebruik de eerste lentedagen nuttig
Zodat je houtvoorraad in de zomer kan drogen. Om van een ruwe boomstam stukjes brandhout te maken heb je degelijk materiaal nodig. Koop of huur een kettingzaag om de stammen in parten te zagen. Weinig ervaring met kettingzagen? Overweeg dan een zaagbroek aan te schaffen. Deze broeken bestaan uit vezels die de zaag remmen en zo ernstige verwondingen voorkomen. Gebruik ook goede werkhandschoenen zodat splinters geen kans krijgen.

Heb je de boomstammen in handelbare delen gezaagd? Dan kan het kloven beginnen. Valt de hoeveelheid hout die je wilt kloven je mee? Dan kun je kiezen voor een bijl en kloof je je hout op ambachtelijke wijze. 

Zie je op tegen dit zware werk en heb je flink wat hout te kloven? Huur of koop dan een kloofmachine, die maakt het kloofwerk vele malen gemakkelijker. Bij Keizers adviseren we je graag en helpen we je graag aan het juiste materiaal. Kom nu in actie en zorg voor droog brandhout. Dan heb jij het straks niet alleen lekker warm en gezellig maar blijven de buren het ook leuk vinden!
Pin It
Bekeken: 1597x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/