In Alkmaar lijkt de politieke crisis bezworen. Met D66, OPA, VVD, BAS, CDA en Seniorenpartij kan een nieuwe coalitie worden gevormd. Verkenner Bert Blase laat weten dat  het nieuwe college half mei zou kunnen worden geïnstalleerd. Zijn officiële advies genaamd De Alkmaarse stad en land-coalitie is zojuist gepubliceerd. Het volgt na bijna een maand van gesprekken van de verkenner, voormalig plaatsvervangend burgemeester van Heerhugowaard, met de politieke fracties in Alkmaar.

De gemeente zit sinds half maart zonder bestuur, nadat de lokale partij BAS de coalitie verliet en enkele dagen later alle overige wethouders na een motie van wantrouwen moesten vertrekken. De optionele huisvesting van asielzoekers in het voormalige belastingkantoor bleek een struikelblok. "Ik heb met alle fracties gesprekken gevoerd en met sommigen meerdere. Ik merkte dat er hier en daar oud zeer ligt en als dat op tafel komt en serieus wordt genomen er oplossingsrichtingen ontstaan", aldus Blase.

Op volgorde van grootte is zijn advies voor een nieuwe coalitie (23 zetels) met de partijen D66, OPA, BAS, VVD, CDA en Seniorenpartij Alkmaar. "Ik zou het niet een rechtse coalitie willen noemen. Het is vooral nieuw dat er drie lokale partijen in komen die sterk geworteld zijn in een lokale achterban. En de landelijke partijen worden meer 'het brede midden' genoemd", aldus Blase.

Hij ziet deze voorgestelde samenstelling van de coalitie ook als reactie op het wat er speelt binnen de landelijke politiek. "Van onderop besturen."De oppositie (16 zetels) wordt gevormd door GroenLinks, Partij van de Arbeid, ChristenUnie, Forum voor Democratie en Leefbaar Alkmaar. Volgens Blase zijn die partijen bereid om niet vanuit 'zurigheid of wantrouwen', maar vanuit een 'gezonde, kritische' rol mee te besturen.

Is de samenstelling van de oude coalitie nog op tafel gekomen? "Dit was niet mijn opdracht, want dit werd niet als oplossing gezien." Alkmaarders noemden de politieke crisis een slagveld, een zooitje. En er was angst dat besluiten grote vertraging zouden oplopen. "Er is een minimale vertraging", zegt Blase daarover. Maar de geluiden zijn wel serieus genomen. Volgens de verkenner liggen er ideeën op tafel om de komende tijd te gaan werken aan vertrouwen. Mogelijk speelt hij daar zelf ook nog een rol in als informateur. D66 geeft te kennen achter het voorstel van Blase te staan.

De oud-burgemeester: "Ik wil die rol oppakken: een akkoord smeden en ook de verhouding met de oppositie gezond houden. Zodat Alkmaar een volwaardig bestuur krijgt. De formule met landelijke en lokale partijen in evenwicht vind ik een stap in democratisch denken." Formeel moet de raad daar nog over debatteren. Maar hij laat mediapartner NH Nieuws weten te hopen dat Alkmaar half mei weer een bestuur heeft.
Pin It
Bekeken: 2320x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/