Verkenner Bert Blase heeft zijn onderzoek voor een nieuwe Alkmaarse coalitie afgerond. De oud-burgemeester van Heerhugowaard ziet de beste slagingskansen met een coalitie van D66, OPA, BAS, VVD, CDA en SPA. Alkmaar Centraal maakte een belronde langs de diverse fracties om de eerste reacties te peilen.

"Ik ben blij dat er een coalitie is. Ik ben blij dat het gelukt is". reageert D66-fractieleider Simone Meijnen tevreden maar kort. Voor een inhoudelijke reactie verwijst ze ons door naar Steven Smit, die de onderhandelingen voert samen met Elly Konijn. "Wij hebben het advies overgenomen en zijn blij dat we aan de slag kunnen gaan met deze coalitie. Met deze beóógde coalitie. Elke partij wil dat deze in een zo kort als mogelijke termijn tot stand gaat komen. Dit is de meest haalbare en brede coalitie", zo laat Smit desgevraagd weten.

Fractievoorzitter Ben Bijl is verheugd over het advies van Blase, maar niet echt verbaasd. "Volgens mij was dit wel de verwachte coalitie. Ik heb ook begrepen dat een aantal andere partijen toch wat meer in de blokkade-stand stonden, terwijl de verkenner een van deze partijen wel in gedachten had. Leefbaar Alkmaar, PvdA, GroenLinks. Het lijkt me een prima coalitie omdat de neuzen volgens mij heel erg dezelfde kant op staan. Ik kijk uit naar de onderhandelingen. Wij willen als lokale centrumpartij de Alkmaarse belangen een push geven."

Ook het CDA maakt deel uit van de voorlopige opstelling maar raadslid en woordvoerder Simon Ruiter reageert toch minder enthousiast. "Het is een beetje een merkwaardige situatie. Wij komen uit de andere coalitie en er is heel veel werk gedaan. Het is wat het is, zoals Gosse ook wel zegt (fractievoorzitter Gosse Postma, red.).  Het is 'okay'. Het is jammer dat we in deze situatie beland zijn, maar we hebben de intentie om het serieus aan te pakken. We staan er nu positief in en kunnen prima met alle partijen omgaan. We moeten ook bescheiden zijn. We hebben drie zetels, we zijn blij dat we mee mogen doen. En heel veel zaken gaan toch door zoals ze nou eenmaal in elkaar zitten. En zo moet het ook. Laten we zo snel mogelijk een coalitie vormen, en zo snel mogelijk nieuwe wethouders aanwijzen."

PvdA-fractievoorzitter David Rubio Borrajo reageerde verrast. "Mijn eerste reflex is 'waarom zo snel?'. Wij waren nog in gesprek met de verkenner, en we hadden de indruk dat we er nog in zaten en nog tot elkaar konden komen. We staan er nog steeds voor open". Opvallend omdat juist hij de afgelopen periode regelmatig liet weten dat het gebrek aan een college erg slecht was voor het 'stuurloze' Alkmaar. Rubio Borrajo benadrukt bovendien dat het advies niet voldoet aan de opdracht die de verkenner kreeg. "Het is geen brede coalitie. Een voorwaarde was dat er een brug werd geslagen tussen links en rechts. en tussen de voormalige coalitie en oppositie. Ik zie een instabiele samenstelling over rechts, plus D66 dan."

Leefbaar Alkmaar sluit zich aan bij de PvdA en vond het ook ineens snel gaan. Fractievoorzitter Maya Bolte: "Wij zijn teleurgesteld. We hebben zondag nog een gesprek met de verkenner over twee opties. De eerste met PvdA, GroenLinks, Leefbaar Alkmaar, D66, OPA en SPA had onze voorkeur. De tweede optie is het voorstel van de verkenner, maar dan met ons erbij. Dat wilden wij niet. Dat vinden we te rechts van het midden." Leefbaar Alkmaar bood daarom nog een derde optie aan. "We hebben tegen PvdA en GroenLinks gezegd, denk na over een constructie waarin VVD en OPA ook passen. Wij dachten aan PvdA, GroenLinks, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie, D66, OPA en de VVD. We hebben Blase nog gebeld, maar hij zei dat ze toch over rechts waren gegaan, nou ja niet met die woorden... maar dat hij zijn advies al had gemaakt. Jammer. Wij begrijpen niet waarom optie één al van de baan was. Maar goed, na Pasen wordt er weer gepraat, volgens mij ligt het nog niet vast. We gaan merken wat er nog te praten valt."

OPA-fractieleider Victor Kloos is juist weer zeer verheugd over het voorstel van Blase. "En ook blij dat er lokale partijen in zitten." Hij heeft niet het gevoel dat de verkenning ineens snel is gegaan. "Blase heeft gezegd er binnen drie weken uit zijn, en daar heeft hij zich keurig aan gehouden. En we zijn in ieder geval helemaal niet rechts. Wij zijn een lokale partij met hele sociale en ook praktische ideeën. Wij worden als rechts weggezet, maar daar kunnen we ons helemaal niet in vinden."

GroenLinks reageerde via mail, met een statement van fractievoorzitter Maaike Kardinaal. "Helaas moeten wij concluderen dat het eindadvies van de verkenner een coalitie oplevert die zowel niet overbruggend als niet stabiel is. De fractie heeft de afgelopen weken, in samenwerking met de PvdA, veel stappen gezet om de verkenning naar een brede en overbruggende coalitie mogelijk te maken. Wij hebben onze nek hiervoor uitgestoken omdat ook wij het belang zien van het doorbreken van de harde ‘loopgravencultuur’ die er in de Alkmaarse raad is ontstaan. Dit mocht niet baten. Slechts drie weken na het ontslag van het vorige college staat er een rechts-conservatieve coalitie klaar."

D66 heeft Bert Blase inmiddels gevraagd om ook als formateur op te treden. Daar moet hij nog antwoord op geven.
Pin It
Bekeken: 2798x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/