Mbo'ers van het ROC Horizon College hebben vrijdag vier medailles in de wacht gesleept bij de Skills Heroes, oftewel het Nederlands kampioenschap voor mbo-beroepen. Sam Strijbis uit Dirkshorn prolongeerde in de Amsterdamse RAI zijn titel in de categorie sanitaire & verwarmingstechnicus. Yvanka de Reus uit Grootschermer pakte het zilver bij het bouwtimmeren. Ook meubelmaker Robin Berkhout uit Andijk won zilver, en Maaike van der Steen uit Heiloo werd derde op het onderdeel Verzorgende IG.

Onderwijsministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf van OCW hadden de eer de Skills The Finals te openen, maar er was nog veel hoger bezoek: ook Koning Willem-Alexander der Nederlanden was van de partij. Hij nam uitgebreid de tijd om bij vakwedstrijden te kijken en met studenten te spreken.

Sam Strijbis (23) is onderhand goed bekend bij de Skills Heroes. Na een vijfde plek in 2020 won hij vorig jaar de titel. Sam plaatste zich daarmee voor de World Skills in Polen en behaalde zowaar een tweede plaats. Omdat hij dit jaar opnieuw won, mag hij namens Nederland meedoen aan de EuroSkills 2023, dat dit jaar plaatsvindt in Polen van 5 tot 9 september.

Ook Ivanka de Reus (19) was titelverdedigster, maar zij moest deze keer genoegen nemen met het zilver. Toch kan ze tevreden zijn, ze hoopte vooraf op een medaille, aldus mediapartner NH Nieuws. Maaike van der Steen (19) nam voor het eerst deel en pakte brons. Vorig week hadden we haar nog gesproken, net als Noortje Rijser (18) uit Alkmaar. Zij nam deel aan het onderdeel apothekersassistente en eindigde vrijdag netjes als vierde.
Bekeken: 2438x