Als we de berichten op onder meer social media moeten geloven is Alkmaar op dit moment een schip dat (vrijwel) stuurloos ronddobbert. Gelukkig is er nog burgemeester Anja Schouten die het roer een beetje kan bijdraaien wanneer de klippen tè dichtbij komen. Om alle partijen weer aan boord te krijgen en de bemanning compleet te maken zijn de gesprekken voor een nieuwe coalitie in volle gang. De 'overboord gevallen' coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, CDA, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie en SP vormen het liefst opnieuw een coalitie, met D66 die BAS vervangt. En volgens fractievoorzitter David Rubio Borrajo van de PvdA moet dat zo snel mogelijk gebeuren.

"Na de motie van wantrouwen en het ontslagbesluit is er een bestuurlijke chaos gecreëerd. Als we het over inhoud hebben, zijn we er met D66 het snelste uit. Onze standpunten komen het meest overeen. Alkmaar staat stil: ik gun het onze inwoners niet om nu weer maandenlang te moeten wachten op een nieuw coalitieakkoord.", zo laat hij mediapartner NH Nieuws weten. Maar D66-fractievoorzitter Simone Meijnen is nog niet zover. Liever kiest ze voor een brede verkenning en sluit andere partijen niet uit. Dat liet ze vorige week maandag weten tijdens de ingelaste raadsvergadering. "Met een brede verkenning kunnen we het vertrouwen herstellen en een brug slaan tussen de verschillende partijopvattingen."

"Dan vrees ik dat het wel drie of vier maanden duurt voor er een nieuw coalitieakkoord is gevormd", zegt Borrajo. "Als ze die weg inslaan, laat ze dat dan maar doen. Vanuit ratio zou het gek zijn, maar dat zullen we dan accepteren. Wij hebben dan nog altijd een controlerende rol vanuit de oppositie. Uiteindelijk is het aan D66 om dat uit te leggen aan hun kiezers. Maar de kortste route naar bestuurlijke stabiliteit is een samenwerking met ons."

Hij ziet zijn partij niet zo snel regeren met de rechtse partijen, maar sluit het ook niet uit. "Ik zeg niet dat het geen optie is, maar ik reageer vanuit het belang van onze gemeente. We hebben hele andere visies op woon-, parkeer- en asielbeleid. De PvdA wil bijvoorbeeld tenminste 1/3 sociale woningbouw, de SP nog meer. VVD wil juist minder sociale woningen. Er valt bijna geen water bij de wijn te doen, dus waarom zouden we die weg inslaan? We gaan voor snelheid, dus willen we niets liever dan op inhoud praten met D66."

OPA-fractievoorzitter Victor Kloos werpt de beschuldigingen die Borrajo uit van zich af. "Terugkijkend blijf ik van mening dat het vorige college zich niet aan zijn eigen afspraken hield . Zij zijn er verantwoordelijk voor dat er een partij uitstapt. De gemeente werkt overigens gewoon door aan reeds genomen besluiten, er is dus geen sprake van een chaos. We moeten ons als raad niet belangrijker maken dan we zijn. Er moet wel orde op zaken worden gesteld. Nu heeft D66 als grootste partij alsnog de gelegenheid om samen met een verkenner te zoeken naar een nieuwe coalitie. Beter later dan nooit."

Ook John van der Rhee, fractievoorzitter bij de VVD gaat voor snelheid. "De VVD gaat uit van het belang van Alkmaar en wil daarom dat er snel weer een stabiel functionerend gemeentebestuur komt, waar afspraken blijvend nagekomen worden, en inhoud boven partijruzietjes moet komen te staan."

Van der Rhee onderkent dat zoiets niet vanzelf gaat: "Daarvoor zal iedereen, elke partij, water bij de wijn moeten doen. De VVD is daartoe bereid, in het algemeen belang van Alkmaar, zoals ik ook bij het debat van maandag 13 maart nadrukkelijk en herhaaldelijk heb uitgesproken. Het spijt ons om te zien dat andere partijen grotere moeite hebben om over hun eigen schaduw heen te stappen. We kunnen dat goed invoelen, maar in de loopgraven brengen we Alkmaar niet verder. Samenwerkend wel. Dat is juist de weg die we moeten inslaan."
Pin It
Bekeken: 2281x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/