De coalitie in Alkmaar is geklapt. De lokale partij BAS stapt uit de coalitie. Daarmee is de zevenkoppige regering gevallen en heeft de coalitie geen meerderheid meer.

Ruim acht maanden zat BAS samen met GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, CDA, Leefbaar Alkmaar en SP in het college. De belangrijkste reden waarom BAS uit de coalitie stapt, is het asielbeleid, vertelt fractievoorzitter Ben Bijl. Het college wil een Centrale Ontvangst Locatie (COL) voor asielzoekers. Volgens Ben zou Alkmaar daarmee een tweede Ter Apel worden. "Wij willen geen AZC" en dus gaf BAS tegengas. De partij probeerde mee te bewegen, maar de maat was vol. "We zouden het COL kunnen overwegen, maar dan wilden we wel wachten op de spreidingswet en de businesscase."(zie onder) De businesscase kon de wethouder maken, maar op de spreidingswet kon niet gewacht worden. Het was voor BAS de druppel. "Het strookt niet met het coalitieakkoord."

Ook kwamen 'lokale' thema's weinig ter sprake, vertelt Bijl aan Alkmaar Centraal. "Wij maken ons hard voor lokale dingen. Het centrum is mooi, maar de buitenwijken daar schrik je soms van. Wij willen meer één Alkmaar. Onze agendapunten bleven stroperig achter." Dus besloot BAS uit de coalitie te stappen.

Fractievoorzitter Victor Kloos van OPA heeft samen met de VVD aan burgemeester Anja Schouten gevraagd om een extra raadsvergadering uit te schrijven over de politieke situatie in Alkmaar. "Waarschijnlijk komt eruit dat D66 het voortouw gaat nemen, dat is de grootste partij", zegt Bijl. Een eventuele nieuwe coalitie vormen met D66 sluit hij niet uit. "Wij zullen ten alle tijden het gesprek aan gaan. Als ze ons willen ga ik geen nee zeggen." De vergadering staat gepland op maandag 13 maart.

In een businesscase wordt de zakelijke afweging om een project of taak te beginnen beschreven. In de spreidingswet staat het nieuwe stelsel van asielopvang. Het stelsel moet er onder ander voor zorgen dat de opvang van asielzoekers beter wordt verspreid onder gemeenten.

Pin It
Bekeken: 7403x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/