Bij de verkiezingen van woensdag 15 maart zijn bijna alle stembureaus in de regio toegankelijk voor mensen met een beperking. Uit onderzoek van Streekstad Centraal blijkt dat alle bureaus in Bergen en Heiloo toegankelijk zijn voor gehandicapten. De locaties hebben onder andere geen drempels en smalle gangen, waardoor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel of rollator de ruimte hebben. Ook de rest van de regio doet het niet slecht; in Dijk en Waard is één bureau niet toegankelijk en in Alkmaar zijn dat er zes.

"Het is bij ons echt de norm geworden dat mensen met een handicap overal kunnen stemmen", vertelt een woordvoerster van BUCH-gemeenten Bergen en Heiloo. Alle achttien stembureaus in Bergen en twaalf in Heiloo zijn toegankelijk voor mensen met een beperking. Volgens de zegsvrouw is dat niet toevallig. "Het is een speerpunt van de gemeenten om alleen maar toegankelijke stembureaus te hebben en deze ontwikkeling is door corona versneld. Voor de crisis hadden we ook stembureaus in scholen en verzorgingshuizen. Deze locaties waren vaak kleiner opgezet, maar door corona moesten we al met deze bureaus stoppen."

Ook in Dijk en Waard kunnen stemmers met een handicap op veel plaatsen terecht. Van de 38 stembureaus zijn 37 toegankelijk. De enige uitzondering in de gemeente is de stemlocatie in Café De Bonte Koe in Koedijk. In Alkmaar kunnen mensen met een beperking gebruik maken van 42 van de 48 stembureaus. De zes minder toegankelijke stembureaus zijn voornamelijk in gymzalen, maar ook in het Murmellius Gymnasium en in het stadhuis aan de Langestraat.

Dat binnen de regio Alkmaar bijna alle stembureaus toegankelijk zijn is een goed teken, stelt Rick Brink. Als 'Minister van Gehandicaptenzaken', een initiatief van KRO-NCRV, behartigde hij jarenlang de belangen van Nederlanders met een beperking. Hij was een gesprekspartner in politiek Den Haag en adviseerde verschillende organisaties. "Dit is voor nu een mooie score. Uiteindelijk zullen alle bureaus toegankelijk worden."

En dat komt volgens Brink niet alleen door een roep vanuit de maatschappij, maar ook door zorgminister Ernst Kuipers. "Die steekt ook steeds meer tijd en energie in dit onderwerp. Het doel is om de democratie toegankelijk te maken voor iedereen."
Pin It
Bekeken: 2277x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/