FvD Alkmaar is vrijdag een petitie gestart tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Alkmaar. Eind van de middag stond de teller op meer dan 500 ondertekenaars. Eigenlijk gaat het om een Centrale Ontvangstlocatie (COL), een grote doorstroomlocatie zoals in Budel, maar die term zegt veel mensen wellicht niet zoveel.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft gemeente Alkmaar gevraagd om een COL in het oude AZC Robonsbosweg. Een COL is voor asielzoekers een tweede station na Ter Apel. De screening duurt rond een week en daarna stromen ze weer door. Het college wil akkoord gaan, op voorwaarde dat in de gekoppelde gebouwen opvang komt voor statushouders en andere groepen, zoals Alkmaarders met een urgentieverklaring. Sowieso moet de opvang aan de Picassolaan eind dit jaar plaats maken voor een nieuwe wijk.

VVD-fractieleider John van der Rhee had zich al fel tegen het voorstel geuit bij vragen aan het college van B&W. Daarin haalde hij Budel aan, waar een COL zit. "Daar zijn zeer veel geweldsincidenten en er is zeer veel overlast". COL Budel kwam gisteren nog het nieuws omdat een vrouw in Groningen door iemand uit Budel werd vermoord, die volgens bronnen een asielzoeker is. Bovendien zou een COL "flagrant tegen afspraken en het coalitieakkoord" in gaan, omdat hierin sprake is van kleinschalige opvang.

Nu is zijn collega van de FvD Jelle Wittebrood dus ook in actie gekomen. De petitie is bedoeld als tegengeluid op het weinige verzet dat klonk tijdens een informatieavond afgelopen maandag, met rond 100 bezoekers. Eén van die bezoekers was Joop Stoop van de rugbyclub. Hij zei dat er bij een bijeenkomst een paar jaar terug, toen het COA ook al plannen voor het oude AZC had, wél veel verzet was.

Huishoudens tussen winkelcentrum De Hoef en de Vrijheidskerk hadden overigens geen uitnodiging gehad voor de inloopavond. De projectleider zei dat er meer informatieavonden komen, maar het college heeft het raadsvoorstel al op 20 februari op de agenda staan. De bedoeling is dat het COL na de zomer opent.
Pin It
Bekeken: 3602x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/