Maar liefst 100.000 euro is er beschikbaar voor het finalefeest van 450 jaar Alkmaar Ontzet. Met dat geld wordt 'A Night with the Alkmaer Proms' opgezet, een afsluitend muziekspektakel met honderden verlichte drones. En er zijn nog veel meer plannen.

Over acht maanden is het precies 450 jaar geleden dat Alkmaar als eerste stad de Spanjaarden weerde in de Tachtigjarige Oorlog, en dat wordt groots gevierd. Al eerder werden er bij inwoners en ondernemers ideeën verzameld voor het jubileumjaar. Wat er precies staat te gebeuren, wordt steeds concreter. Zo zijn er in september en oktober vier grote evenementen gepland. A Night with the Alkmaer Proms' op 8 oktober zelf vormt het hoogtepunt vormen.

Met de ton subsidie neemt het slotfeest een flinke hap uit de subsidiepot van totaal 450.000 euro. "We willen dan een muzikale reis maken van 1573 tot nu; een feest bestemd voor jong tot heel oud", vertelt Rob Boerlage, organisator en bestuurslid van de 8 October Vereeniging, aan mediapartner NH Nieuws. "Met bekende Alkmaarse artiesten zoals Angela Groothuizen, Karin Bloemen en Vulcano (met de broer van Groothuizen en hits in de jaren 80, red.). En als finale een show met tussen de 200 en 4.500 verlichte drones in de lucht. Die show wordt georganiseerd door mensen die dit zelfs in Las Vegas doen, je gaat huilen zo mooi is het!"

"Voor de Proms hebben we de drafbaan als locatie op het oog, daar kunnen 45.000 mensen terecht", vervolgt Boerlage. Naast de flinke subsidie en financiële steun van sponsoren, worden er kaartjes verkocht voor de toegang. "Mensen betalen symbolisch 15,73 euro. En leden van de 8 October Vereeniging slechts 8,10 euro. Voor minima komt er een regeling, zodat echt iedereen er heen kan."

Drie grote festiviteiten, die ieder 50.000 euro toebedeeld krijgen, zijn een Ontzet-theatervoorstelling op de Middeleeuwse fundamenten in de Oudorperpolder, een gratis 'theaterfestival aan huis' met onder meer DJ-trucks en een audiotour met beelden door het stadhuis. De op de muren geprojecteerde beelden gaan over het verleden, heden en de toekomst.

Ook zijn er kleinere activiteiten die door de gemeente financieel gesteund worden. "Aan 35 initiatieven is subsidie verstrekt. Over negen ideeën moet nog worden besloten", stelt burgemeester Anja Schouten tijdens de presentatie in het stadhuis. De meeste daarvan spelen zich af in het centrum van de kaasstad. "Maar er worden ook evenementen georganiseerd in de wijken, zoals Koedijk en Oudorp, en in de buitengebieden." Tijdens het Ontzet-jubileum is er een heel divers programma, voor jong tot oud, benadrukt Schouten.
Pin It
Bekeken: 3388x
https://ee.itk.ac.id/data/