“Onze voorspelling is dat de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar meer gaan dalen dan we eerst hadden gedacht. Voor 2023 verwachten we een daling van 6% en in 2024 zullen de prijzen blijven dalen met nog eens 4%,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO in zijn nieuwste rapport over de huizenmarkt.

Stijging hypotheekrente
Een verklaring voor de dalende huizenprijzen is de hypotheekrente die flink is gestegen. ABN AMRO verwacht dat deze hypotheekrente voorlopig hoog zal blijven. Daar komt bij dat consumenten minder geld te besteden hebben door de toegenomen inflatie. Hierdoor stijgen de woonlasten, kunnen mensen minder geld uitgeven en neemt de betaalbaarheid van woningen af.

Lagere maximale hypotheek
Het gevolg van deze afnemende betaalbaarheid van woningen is dat de maximale hypotheek die mensen kunnen krijgen lager wordt. “We houden er rekening mee dat de hypotheekrente hoog blijft en dat de inkomens niet hard genoeg stijgen om compensatie te bieden. Dit betekent dat de huizenprijzen verder omlaag moeten om de betaalbaarheid te verbeteren,” aldus Bokeloh.

5% minder woningaankopen
Potentiële kopers wachten door de dalende huizenprijzen steeds vaker af voordat ze overgaan op het kopen van een huis. Dit komt omdat zij eerst willen zien hoe de markt zich ontwikkelt. “Dit heeft tot gevolg dat er minder huizen worden verkocht dan voorheen werd gedacht. In 2024 zal de interesse om een huis te kopen weer groeien en verwachten we dat de woningaankopen gaan stijgen met 2,5%,” zegt Bokeloh.

Energielabel steeds belangrijker
Kopers worden ook steeds kritischer. Ze hechten meer waarde aan de kwaliteit van een woning en besteden meer aandacht aan het energielabel. Woningen met een groen energielabel leveren bij verkoop meer op en worden bovendien makkelijker verkocht. Door de hoge energieprijzen is er meer vraag naar hypotheken om een woning te verduurzamen, zoals het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van zonnepanelen.
Pin It
Bekeken: 1812x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/