Om de pijn van de energiekosten wat te verzachten voor maatschappelijke organisaties in gemeente Alkmaar, heeft het college steunmaatregelen opgesteld ter waarde van 9 miljoen euro. Niet-commerciële organisaties met een maatschappelijk doel kunnen een deel van de energiekosten vergoed krijgen en subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Eind oktober besloot de gemeenteraad tot het instellen van een bestemmingreserve voor de energielasten in 2023. Het college kreeg opdracht om de steun te structuren. B&W stellen twee regelingen voor om 4,5 miljoen euro in te zetten voor tegemoetkoming in energiekosten, met terugwerking tot 1 januari 2023, en 4,5 miljoen voor energiebesparing. Denk aan subsidie voor ledlampen, isolatiefolie en tochtstrippen, maar ook voor duurdere zaken als een zonneboiler en na-isolatie.

"Daarmee helpen wij de verenigingen en organisaties en zetten we tegelijkertijd een grote stap in de verduurzaming van Alkmaar. Dat is lange termijn winst voor mens en milieu”, aldus wethouder duurzaamheid Nicole Mulder.

De concept-regelingen worden aan de gemeenteraad voorgelegd. Naar verwachting kan het college deze in februari of maart definitief vaststellen. (foto: Flickr / Lukasz Hejnak)
Pin It
Bekeken: 1986x
https://ee.itk.ac.id/data/