Een meerderheid van de Alkmaarse gemeenteraad staat achter het idee om 'boerenmolens' in de Schermer toe te laten. Volgens GroenLinks, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie en D66 ontbreekt het de gemeente ook (nog) aan beleidsregels om aanvragen af te kunnen wijzen. "Niemand wil dat het een rommeltje wordt in de mooie Schermer, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de toekomstige klimaatproblemen", zei D66-raadslid Steven Smit maandagavond, aldus mediapartner NH Nieuws.

De Schermer staat bekend om historische windmolens. Nu is de vraag of daar ook privé windturbines bij mogen komen. Melkveehouder Jan van der Vliet uit Grootschermer wil zo'n 'boerenmolen' van 20 meter hoog plaatsen. Met hem zijn er nog vier andere agrariërs in de omgeving die een aanvraag hebben ingediend.

Omwonenden vrezen dat de hele polder er vol mee komt te staan. Sander Ottolander woont in Grootschermer, zo'n 800 meter van een locatie waar een boerenmolen zou moeten komen. Hij vindt dat moderne windturbines het beeld van de karakteristieke, vlakke polder zullen vervuilen. "Waarom wordt ons prachtige landschap niet beschermd?", vroeg hij zich eerder af tegenover mediapartner NH Nieuws.

Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar is in principe ook tegen horizonvervuiling, maar zei ook dat de energiecrisis vraagt om een andere, duurzame aanpak. "We moeten zuinig omgaan met fossiele energie en duurzame energie beter benutten."

GroenLinks is eveneens voorstander van 'boerenmolens'. "We moeten de boeren helpen en ruimte geven in plaats van verduurzamen in de weg te staan." Volgens de Groenen voldoet de aanvraag van melkveehouder Van de Vliet aan de voorwaarden van de Provinciale Omgevingsverordening. "Dus we keuren 'm goed. Klaar", aldus GL-raadslid Roy Seignette. BAS-fractieleider Ben Bijl noemt het draagvlak onder bewoners belangrijk, maar zegt ook dat "agrarische en economische belangen moeten worden meegewogen".

Een aantal raadsleden, waaronder Ruud van Lier (OPA) en Christiaan Peetoom (VVD), bekritiseerden het proces tot besluitvorming. Zij stellen dat de dorpsraden niet zijn geraadpleegd en ook te laat over de aanvraag van Van der Vliet zijn geïnformeerd. Van Lier wees op het Alkmaarse coalitieakkoord, waarin staat dat dorpsraden en kernen moeten worden versterkt en geraadpleegd. En volgens hem is zeven jaar terug tijdens de gemeentefusie heel duidelijk afgesproken dat er geen windturbines in de Schermer zouden komen. "Wat zijn afspraken met burgers nog waard? En wat betekent de goedkeuring voor de andere vier aanvragen die er nu liggen?"

ChristenUnie-fractievoorzitter Ronald van Veen stelde dat die belofte niet bestuurlijk is ingebed: "We hebben twee jaar lang zitten slapen. Omdat er geen nieuwe beleidskaders zijn vastgesteld, is er dus ook geen mogelijkheid de aanvragen af te wijzen".

LA-raadslid Maya Bolte geeft aan dat de gemeente sowieso niet veel te zeggen heeft. "Het Rijk en de provincie bepalen samen met LTO uiteindelijk het agrarisch beleid. Dorpsraden gaan niet over de bedrijfsvoering van een agrariër. Het beleid waar we ons nu op baseren, is twee jaar geleden door de provincie gemaakt. Daarin staat dat deze windmolens in de polder zijn toegestaan."

Maar waar ze precies komen kan wel gestuurd worden. Bolte diende daarom een motie voor beleidskaders in. Net als de aanvraag van melkveehouder Van der Vliet, kreeg deze motie goedkeuring van de meeste raadsleden. "Het gaat nu over deze aanvraag, maar het gaat straks om meer molens, dus deze motie is echt nodig. Het klinkt vervelend, maar we zijn nu eenmaal met een meerderheid."
Pin It
Bekeken: 2071x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/