Het kabinet steekt de komende tien jaar 7,5 miljard euro in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Inmiddels is vastgelegd welke regionale en gemeentelijke infra-projecten subsidie uit de MIRT-pot krijgen en daar staat niks Alkmaars tussen. VVD Alkmaar vraagt het college van B&W waarom.

Alkmaar groeit hard en daarbij is het de bedoeling dat inwoners vooral wandelen, fietsen en/of met het openbaar vervoer gaan. Maar volgens het CBS pakt op dit moment 90 procent van de forensen de auto. Verbetering van het wegennet is dus ook noodzakelijk, vindt de VVD, waaronder het ongelijkvloers maken van de ring N9 - N245. Een dure uitdaging.

VVD-fractievoorzitter John van der Rhee vraagt het college om een overzicht van lobby-activiteiten van de wethouder(s) mobiliteit de afgelopen acht jaar, met betrekking tot de MIRT en ook het nationale programma voor ruimtelijke ordening NOVEX en de Metropoolregio Amsterdam. Ook wil hij weten wat de effecten zijn geweest.

Als ex-coalitiepartner met een ex-wethouder zou je denken dat VVD Alkmaar wel aardig inzicht heeft in het gelobby van het college, maar dat valt volgens Van der Rhee tegen: "Wij hadden niet de portefeuille mobiliteit. We hebben altijd aangedrongen om met kamerleden, de provincie en de Metropoolregio Amsterdam om tafel te gaan, maar we zien nu geen resultaat. De MRA heeft veel invloed op dit soort bestedingen, daar móet je bij zijn. In de MIRT staat een forse injectie voor Zaandam en Hoorn. Wij zijn een belangrijke schakel, dus waarom niet Alkmaar meenemen?"

De plannen voor het spoortraject Amsterdam - Heerhugowaard zijn overigens met de MRA ontwikkeld en deze recent is Europese subsidie bemachtigd voor onderzoek naar het leggen van drie tunnels, onder andere voor de Helderseweg. "Ik zeg ook niet dat er helemaal niets gebeurd is". Maar de oogst lijkt Van der Rhee mager. Op de vraag of een lobby-overzicht van acht jaar geen dik boekwerk oplevert zegt hij dan ook: "Ik ben bang dat het een heel duin boekwerkje wordt. Als het een dik boek was, had ik wel resultaten verwacht."

Tot slot vraagt Van der Rhee het college hoe het alle ontwikkelingen, inclusief een ongelijkvloerse ring, denkt te kunnen realiseren zonder MIRT-subsidie. Mogelijk komen er nog meer bestedingsronden, dat weet de fractievoorzitter niet. "Het kunnen er nog 20 ronden zijn, maar als je niet aan tafel zit, dan gebeurt er sowieso niks."
Pin It
Bekeken: 2163x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/