Het wordt vanaf 1 januari duurder om naar het zwembad of de ijsbaan in Alkmaar te gaan. Het college is akkoord met een prijsstijging van 5,1 procent vanwege de gestegen inflatie.

De prijsstijging heeft niks te maken met de hogere energieprijzen, benadrukt wethouder Nicole Mulder. "Die kosten worden via een nieuw fonds gecompenseerd." Recent verhoogde Alkmaar Sport al de prijzen met 1,4 procent vanwege de gestegen inflatie, maar dat zou niet genoeg zijn. Met de duurdere kaartjes is de verwachting dat er ruim een ton aan extra inkomsten binnenkomt.

Het college had er ook voor kunnen kiezen om via een subsidie de inkomsten van Alkmaar Sport aan te passen, maar dat is bewust niet gedaan. "Hiermee draaien alleen de Alkmaarders op voor de inflatie, terwijl er ook veel sporters van buiten de gemeente komen zwemmen of bijvoorbeeld schaatsen."

Naast toegangskaartjes heeft Alkmaar Sport nog twee andere inkomstenbronnen: de huurtarieven van verenigingen en de gemeentelijke subsidie. De huurtarieven mogen alleen op 1 september gewijzigd worden en dus mag er op dit moment niks veranderd worden aan deze prijzen. De jaarlijkse subsidie van de gemeente gaat per 1 januari wel met 2,3 procent omhoog. Volgens wethouder Mulder is dat onvoldoende om de kostenstijgingen op te vangen. "De kosten gaan 6,5 procent omhoog en met de subsidiestijging hou je nog 4,2 procent over." Het college heeft besloten om de ontbrekende 4,2 procent te laten en akkoord te gaan met een prijsstijging van 5,1 procent. "Niet alles is namelijk nog duidelijk."

Pin It
Bekeken: 1714x