De provincie heeft samen met de gemeenten in Noord-Holland, Liander en TenneT een Plan van Aanpak opgesteld om zo snel mogelijk knelpunten in het elektriciteitsnet te verhelpen. Het college van Alkmaar is akkoord gegaan met het definitieve Plan van Aanpak en vraagt de gemeenteraad om hetzelfde te doen.

Vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten en de netbeheerders vormden een Taskforce, die een Plan van Aanpak heeft opgesteld. Om de bestuurlijke processen zoveel mogelijk te stroomlijnen zijn een stappenplan en een framework opgesteld. Ook ligt er focus op het vinden van oplossingen die de belasting van het netwerk verlagen en staat aangegeven welke gebieden prioriteit hebben. Alkmaar is zo'n prioriteitsgebied, en dan specifiek de locaties Oudorp, Alkmaar Noord, Oterleek en Boekelermeer.

Waar vooral met smart op wordt gewacht is de 150 kV kabel tussen Beverwijk en Oterleek, en de bijbehorende nieuwbouw en verzwaring van de verdeelstations. Voltooiing van dit project en andere verzwaringen in de gemeente is naar verwachting in 2025. In een aantal omliggende gebieden is oplevering al naar 2028 verschoven vanwege gebrek aan personeel en materialen, met mogelijk nog verdere uitloop naar 2030.

Capaciteitsproblemen in het elektriciteitsnet zorgen voor grote problemen in de regio. Vooral de vestiging van grote bedrijven loopt hierdoor vertraging op.
 

Pin It
Bekeken: 1346x
https://ee.itk.ac.id/data/