Een 17-jarige jongen uit de regio van Alkmaar is schuldig bevonden aan het aanranden van twee voor hem onbekende vrouwen, maar krijgt daarvoor geen straf. Dat schrijft mediapartner NH Nieuws. De jongen tikte op hun billen en fietste daarna snel door. De kinderrechter oordeelt dat hij sinds de incidenten aan zichzelf heeft gewerkt en gelooft dat zijn handelingen niet van seksuele aard waren. Vanwege zijn leeftijd was de zitting twee weken geleden besloten en is het vonnis nu pas openbaar.

Op de bewuste dag in januari 2021 liepen beide vrouwen in het donker aan het begin van de avond in het donker alleen over straat. De jongen kende de vrouwen niet en benaderde ze van achteren op zijn fiets. Bij het passeren sloeg hij de vrouwen op de billen en fietste snel door. Toen in mei in Opsporing Verzocht camerabeelden werden vertoond van hem op een fiets, meldde hij zich bij de politie en bekende vier aanrandingen, maar met twee slachtoffers heeft hij succesvol om tafel gezeten.

Tijdens de rechtszaak over de twee andere incidenten vertelde de tiener uit regio Alkmaar spijt te hebben van wat hij had gedaan. Ook heeft hij een excuusbrief geschreven aan de slachtoffers. Daarin legde hij uit dat zijn acties zijn voortgekomen uit verveling en kattenkwaad. Volgens hem is het het nooit zijn bedoeling geweest om de slachtoffers een onveilig of angstig gevoel te geven.

De kinderrechter denkt dat de destijds geldende coronamaatregelen een belangrijke rol gespeeld hebben. Hij raakte hierdoor in een isolement. Dat werd versterkt door problemen binnen zijn vriendengroep. Hij had moeite om met deze veranderingen in zijn leven om te gaan. Als uitlaatklap en vanuit verveling ging hij fietsen, op zoek naar spanning en vertier. Tijdens deze fietstochten pleegde hij de strafbare feiten.

De rechtbank gelooft de verklaring van de jongen dat zijn bedoeling niet seksueel van aard was en hij zich niet bewust was van het seksuele karakter van zijn handelen. Alleen wordt dit in de maatschappij – een vrouw, in het donker, alleen en een onverwachte handeling – wel zo ervaren. En dat wordt dus wel als ontuchtig gezien, luidt het oordeel. In het bepalen van de straf heeft de kinderrechter de adviezen van de hulpverlening overgenomen: hij is strafbaar verklaard voor wat hij heeft gedaan, maar krijgt geen straf, omdat dit geen doel meer dient.

De rechtbank heeft bij de beslissing betrokken dat de jongen volledige verantwoordelijkheid heeft genomen voor wat hij heeft gedaan en al een intensief hulptraject heeft doorlopen. Daarvoor heeft hij zich ook heel enthousiast en gemotiveerd ingezet: hij heeft zich het afgelopen half jaar positief ontwikkeld.

De kans op herhaling wordt dan ook laag ingeschat. Wel wordt de hulpverlening, vanuit de wens van de jongen zelf en zijn ouders, vrijwillig voortgezet. De advocaat van de jongen laat weten tevreden te zijn met de uitspraak: "De rechtbank heeft alle belangen in deze zaak zeer zorgvuldig meegewogen en dat lees je terug in het vonnis."

De 17-jarige wordt niet gelinkt aan de andere meer dan 35 meldingen van aanranding in en rondom Alkmaar: in 2020, 2021 en begin 2022 zijn vrouwen wandelend of joggend, van achteren ineens bij hun achterwerk gegrepen.
Dit gebeurde op meerdere plekken in Alkmaar (nabij de Beverkoog, in de Rekerhout, binnenstad) en een keer in Heiloo. Vijftien slachtoffers deden aangifte van aanranding en die zaken zijn allemaal onderzocht, onder leiding van het Openbaar Ministerie. Dit heeft niet tot een oplossing van de zaak geleid.

Pin It
Bekeken: 1911x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/