De jongen die op 3 november 2021 zwaar vuurwerk in de brievenbus van een woning aan de Urkstraat in Alkmaar liet exploderen is schuldig bevonden. De rechtbank legde de toen 15-jarige verdachte 120 uur taakstraf op, waarvan 40 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en 250 euro schadevergoeding voor de bewoners. Ook moet hij meewerken aan hulpverlening.

Zeven jongens waren na schooltijd op straat. Eén van hen kwam met het idee om een Cobra 6 bij de woning aan de Urkstraat door de brievenbus te gooien. Een van de zeven had eerder ruzie met de jongen die op het adres woont over een kapotte telefoon. De verdachte gaf aan dat hij dit wel wilde doen. Hij kreeg het stuk zwaar vuurwerk, een aansteker en een bivakmuts zodat hij niet herkend zou kunnen worden op eventuele camerabeelden.

Nadat de verdachte naar zijn doelwit was geleid, klemde hij de Cobra in de brievenbus in de voordeur en stak deze aan. De explosie zorgde voor een ravage, met name in de gang achter de voordeur. De metalen lijst van de brievenbus lag op het dak van een huis aan de overkant. Ook de auto van de bewoners, die voor de woning stond, raakte beschadigd.

De rechtbank rekent de verdachte de actie zwaar aan. Temeer omdat het gezin van vier thuis was op dat moment. Het gezin spreekt volgens de rechter nog dagelijks over hoeveel slechter het had kunnen aflopen. Volgens de slachtoffers had de dader twee keer aangebeld. Ook zou er op het raam zijn geklopt voordat de Cobra ontplofte. Hierover staat echter niets in het dossier.

Het feit dat de jongen niks met het de ruzie over de telefoon te maken had en de bewoners nauwelijks kende, benadrukt volgens de rechtbank het gemak waarmee hij tot zijn actie lijkt te zijn overgegaan. Echter, de rechtbank hield ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de jongen en adviezen van de Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdreclassering. De verdachte heeft tijdens de zitting spijt betuigd, is niet eerder met politie en justitie in aanraking gekomen en de kans op herhaling lijkt klein. De tiener verklaarde dat hij zich had laten leiden door groepsdruk en adrenaline, en niet had stilgestaan bij de mogelijk ernstige gevolgen.

Er zijn nog twee verdachten in de zaak. Vermoedelijk zijn dit de jongens die medewerking verleenden.
Pin It
Bekeken: 1663x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/