Vleermuizen. Bouwers zien ze graag vertrekken uit te slopen panden, maar gemeente Alkmaar, Stadswerk072 en het Instituut Voor Natuureducatie zien ze juist graag komen. Naar de speciaal voor de handvleugeligen gemaakte kelder onder de Avonturenheuvel in Park Oosterhout welteverstaan. Maar voorlopig zijn er alleen zo nu en dan vlinders te vinden. Nieuwe lokkertjes moeten daar verandering in brengen.

De kelder is een aantal jaren geleden speciaal geschikt gemaakt voor vleermuizen. Er zijn openingen met ruwe oppervlakken voor goede grip en het is binnen vochtig, donker en niet koud. John Scheepe van het IVN: "De twee belangrijkste dingen zijn dat het vorstvrij is en dat het ook vochtig genoeg is. Zodat wanneer ze slapen, ze niet doodvriezen en niet uitdrogen". Buiten is het een deel van de heuvel met bloemzaden ingezaaid, zodat er meer insecten komen die de vleermuizen kunnen oppeuzelen.

En toch is de kelder niet populair bij de doelgroep. Dus zijn onlangs nieuwe lokkertjes geplaatst, zoals een plafond van houten balken waar vleermuizen aan kunnen hangen en tussen kunnen kruipen. Ook wordt moderne technologie ingezet. "Nu gaan we een handje helpen om de vleermuizen deze plek te laten vinden, door een bat-alert te installeren", vertelt Kevin Bruin van Stadswerk072, "Dat is een apparaat, dat maakt geluiden van een vleermuis". Een zonnepaneel op een paal buiten zorgt voor de nodige stroom.

En nu is het afwachten of de vleermuizen wél komen.
Pin It
Bekeken: 1798x
https://ee.itk.ac.id/data/