Met het nieuwe energiecontract van gemeente Alkmaar schieten de kosten voor de gemeente omhoog van totaal 3,2 miljoen euro naar ruim 13,5 miljoen. Voor 2024 en 2025 zijn de geraamde kosten wel weer miljoenen lager. VVD Alkmaar is niet blij met het contract, temeer omdat de gemeenteraad niet bij de besluitvorming betrokken was, en stelt het college vragen.

Omdat het huidige contract met HVC eind dit jaar afloopt, liet gemeente Alkmaar bureau Source4energy uitzoeken welke leverancier het beste was. HVC kwam als goedkoopste uit de bus. In het overzicht staan voor de gemeente, Alkmaar Sport en Stadswerk072 totaalbedragen van 12,8 miljoen, 9,2 miljoen en 7,3 miljoen euro voor de komende drie jaar. Voor 2023 is daar in de tussentijd dus alweer 0,7 miljoen bovenop gekomen. Het college koos een dag voor de deadline van het HVC-bod voor zekerheid en ging akkoord.

"Niet de meest slimme actie", vindt raadslid Pieter Dijkman echter. Hij wil uitleg van het college: "Tegen de achtergrond van de aangekondigde EU maatregelen, waarbij zelfs wordt gedacht aan het instellen van een maximum gasprijs, lijkt u nu vast te zitten aan een contract met de HVC voor een veel te hoge prijs."

Bovendien is het HVC-contract mogelijk onrechtmatig, aldus Dijkman. Hij wil weten of het college van B&W tekende, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. "Het achteraf goedkeuren via de begroting, zoals in het collegevoorstel staat, is zeker niet de koninklijke weg. Feitelijk wordt de raad door het college buitenspel gezet." Sowieso is het akkoord in strijd met het budgetrecht van de raad. Stijgingen van minimaal 50.000 euro moeten eerst door de gemeenteraad.

Wat de ex-wethouder financiën verder nog opvalt is dat Source4energy geen advies uitbracht over hoe om te gaan met de optie om de prijzen voor de komende vier jaar op bepaalde momenten alvast vast te klikken. "Waarom is nu juist over dit belangrijke punt geen advies uitgebracht?"

Dijkman besluit met het verzoek om in het vervolg de raad vooraf om toestemming te vragen voor relevante overschrijdingen van budgetten.
Pin It
Bekeken: 3082x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/