Het Rijk wil dat alle Veiligheidsregio's 225 extra asielzoekers opvangen. Het college van Alkmaar heeft aangegeven dat er in de gemeente en elders in Noord-Holland Noord hard wordt gezocht naar locaties. D66 en de ChristenUnie wijzen naar het voormalige AZC aan de Robonsbosweg. Wethouder Robert te Beest geeft vooralsnog geen antwoord op de vraag waarom het oude Belastingkantoor niet al is aangewezen.

D66 en de ChristenUnie stellen dat Alkmaar altijd gastvrij is geweest richting vluchtelingen en asielzoekers, daarbij even negerende dat er vier jaar terug felle weerstand was toen het COA AZC Robonsbosweg langer open wilde houden. Indirect zorgde de twist zelfs voor de val van twee wethouders. Voor de twee fracties is heropening van dit oude AZC voor de hand liggend. Hoeveel extra statushouders Alkmaar krijgt toegewezen is nog onbekend, maar met 500 plekken is er volop ruimte en de inrichting is voor een goed deel nog intact.

Het college maakt nog niet duidelijk waarom het oude AZC niet al aangewezen is. Wel gaf burgemeester Anja Schouten aan dat er bij voorkeur direct (meer) vaste huisvesting wordt gerealiseerd. Schouten: "Er zijn 14.000 statushouders klaar om gekoppeld te worden aan een gemeente. Het doel is verlichting van de druk op AZC in Ter Apel door plaatsing van statushouders".  Het college heeft liever niet dat asielzoekers vanuit Ter Apel twee of drie keer moeten verhuizen op weg naar een vaste stek. Dat scheelt de gemeente ook veel gedoe. Wethouder Gijsbert van Itterson Scholten ziet graag huisvesting in snel te bouwen appartementen, zoals het complex aan de Koelmalaan dat bijna gereed is.

Op dit moment is er ruimte voor 175 asielzoekers in het Sportpaleis, maar binnenkort wordt het weer gewoon een wielerstadion. Wel met hooguit een week vertraging, op verzoek van gemeente Bergen. De overheveling vindt uiterlijk plaats op 15 september. In het regionale wooncentrum aan de Picassolaan verblijven 208 statushouders, maar ook hier komt uiteindelijk een eind aan. In 2024 zal op die locatie een woonwijk worden gebouwd. Voor wat betreft de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen aan de Wognumsebuurt heeft het college heeft al aangegeven dat het kantoorpand niet in beeld is om (ook) asielzoekers te huisvesten, totdat het plat gaat om plaats te maken voor een woonwijk.

De gemeente werkt aan een visiedocument om gestructureerd aan de opgaven van het Rijk te voldoen. Begin 2023 moet de gemeente klaar zijn voor de opvang extra statushouders vanuit Ter Apel.
Pin It
Bekeken: 2779x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/