Vlammen die metershoog de lucht in schoten en waarvan de warmte op afstand nog goed te voelen was, schijnwerpers waarvan de lichtbundels elkaar in de lucht kruisten, over de gebouwen dansende kleuren en massaal toegestroomd publiek. De show die zondagavond de afsluiting van de zomerkermis markeerde was de eerste zonder vuurwerk. En ondanks het uitgetrokken budget van 40.000 euro waren er na afloop de nodige teleurgestelde reacties.

Mogelijk werden de wat lauwe reacties mede veroorzaakt door de aankondiging van de gemeente die sprak over "spectaculaire eindshow met vlammen, laser en muziek". Lasers werden nou juist níet ingezet bij de show. Wie dus een show hoog in de lucht verwachtte als vervanging van een vuurwerkshow, kwam bedrogen uit. "De bedoeling was ook niet om een show neer te zetten als vervanging van vuurwerk, dit was juist iets heel anders", zo laat Tim Sinkeldam van Backstage-FX, het uitvoerende bedrijf weten.

Toch was het wel degelijk indrukwekkend wat er gebeurde en bood ook de locatie kansen. Omdat alles op het water plaatsvond kon, ook voor het eerst, vanaf beide kanten van het Noordhollands kanaal van de show genoten worden. De realisatie van wat er zondagavond te zien was is aanmerkelijk ingewikkelder dan een vuurwerkshow vertelt Sinkeldam: "We hebben 100 lampen ingezet, 40 vlamsystemen voor het vuur, vijftien rookmachines en tien vonkfonteinen. Om dit te kunnen laten zien zijn twaalf mensen vier dagen aan het opbouwen en afbreken geweest, en dan hebben we het nog niet over de voorbereiding."

Of een dergelijke show een 'blijvertje' is moet nog even worden afgewacht, pas na de evaluatie wordt duidelijk hoe tevreden de gemeente zelf is. Maar het vuurwerk komt niet meer terug, daar verandert ook een ludiek afgeschoten vuurpijl na afloop van de show niets meer aan.
Pin It
Bekeken: 2460x