De toekomstige, tijdelijke opvanglocatie voor maximaal 300 Oekraïners in de Wognumsebuurt van Alkmaar is niet bedoeld voor asielzoekers en statushouders. De opvang zal dan ook geen deel uitmaken van de langere termijn visie voor Alkmaarse asielopvang die wordt opgesteld. Dat antwoordt het college op vragen van de VVD. Er wordt nog overlegd over huisvesting voor 'spoedzoekers', oftewel woningzoekers uit de regio met een urgentieverklaring.

"Wordt dit potentieel uw nieuwe, zo vurig gewenste asielzoekerscentrum?", vroeg VVD-fractievoorzitter John van der Rhee nogal scherp gekant. Het college had gemeld dat de opvanglocatie in de Wognumsebuurt mogelijk ook voor andere doelgroepen gebruikt zal gaan worden. Hij voelt er niets voor dat de Oekraïners worden gemengd met "opportunistische veilige-landers en gelukszoekers". Dat zal niet gebeuren, verzekert het college. De locatie is voor Oekraïners, met name diegenen die nu in hotels en bij particulieren verblijven, en verder zullen er hooguit spoedzoekers bij komen.

Van der Rhee stelde ook vragen over participatie. Omwonenden hebben zich volgens Bewonersvereniging Bergerhof al positief uitgelaten. Het maakt ze niet eens zo zeer uit of het Oekraïners zijn of andere vluchtelingen. Wel zijn er vragen. Inmiddels is een brief verstuurd over een bijeenkomst na de zomer, waarin informatie wordt verstrekt en inbreng mogelijk ter vergroting van een goede inpassing in de wijk'.

De VVD-voorman wilde ook weten wat het Alkmaarse college gaat doen als andere gemeenten in de Veiligheidsregio weigeren om de crisisnoodopvang van asielzoekers over te nemen. "Want niets in de politiek is zo structureel als tijdelijke maatregelen, leert de ervaring met linkse coalities…..". Inmiddels wordt de verhuizing naar het ongebruikte BSV-terrein in Bergen voorbereid. Het college voegt toe: "De opvang, ook het vervolg daarop is de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio dan wel van het COA."

De opvanglocatie aan de Wognumsebuurt is naar verwachting begin 2023 gereed.
Pin It
Bekeken: 2798x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/