De relaties binnen de Alkmaarse raad dreigen een nieuw niveau te bereiken. In negatieve zin. Raadslid Jan Hoekzema van OPA heeft via Twitter laten weten dat de beschuldiging van racisme vanuit de Christenunie niet zonder gevolgen kan blijven. Hij doelt daarbij op een artikel in het NHD van afgelopen zaterdag. "Nu rest helaas niets anders dan aangifte", twittert hij. Als het daadwerkelijk tot een aangifte komt is dat een hele nieuwe fase in de toch al beroerde verhoudingen binnen de Alkmaarse politiek.

Het laatste hoogtepunt is een artikel in het NHD waarbij alle ruimte beschikbaar bleek om vooral John van der Rhee, Viktor Kloos en Jan Hoekzema te beschuldigen van onheus gedrag. Opvallend daarbij is de scherpe persoonlijke toon richting de drie raadsleden. Opvallend omdat juist dat scherpe en persoonlijke volgens de 'klagers' een probleem zou zijn. Maar één van de opmerkingen in het artikel, een verwijzing naar racisme, is bij Jan Hoekzema in het verkeerde keelgat geschoten en dat krijgt mogelijk een staartje. Hij is van plan aangifte te doen van smaad of laster.

"Nogal schrijnend en ernstig ja, ik sta nu op het punt om op vakantie te gaan en dan kan ik de boosheid even laten zakken. Dan kan ik ook het mogelijke debat en de onderbouwing hierover even afwachten. Juridisch ga ik wel alvast informatie inwinnen", zo laat Hoekzema Alkmaar Centraal weten. "Het is echt een spel dat gespeeld wordt en dat wordt inderdaad steeds persoonlijker".

De sfeer was voor de verkiezingen bij vlagen al niet positief te noemen, maar sinds de uitslagenavond in maart rommelt het flink in de gemeenteraad. De uitslag bracht een aantal verrassingen met, zoals dat dan hoort, verliezers en winnaars. D66 bleek de winnaar waar het gaat om het uiteindelijke aantal stemmen en mocht gaan formeren. Al snel ontstond over het formatieproces onvrede bij partijen die vonden dat ze niet of niet voldoende gehoord werden.

Het plan van D66 om met OPA en VVD een voorlopig akkoord op hoofdlijnen te schrijven en daar coalitiepartners bij te zoeken werd niet gewaardeerd door de andere partijen. Via een motie werd D66 aan de kant geschoven, waarna GroenLinks, de indiener van de motie, de formatiemacht greep en een nieuw en langdurig formatieproces startte.

Toch werd het tijdens die tweede rond al snel duidelijk dat het deze keer D66, OPA en VVD waren die aan de zijlijn stonden. Iedereen buitelde over elkaar heen om te vertellen dat er toch echt niemand werd uitgesloten op basis van personen en emotie, maar dat inhoud leidend was. Toch gingen de debatten voornamelijk over het proces en niet over de inhoud. En werd kritiek over en weer steeds scherper.

Een poging van burgemeester Schouten om extra kwalificaties voor een motie als 'bizar' en 'flauwekul' uit de raadszaal te bannen strandde op verzet van vooral John van der Rhee en Viktor Kloos. Onlangs riep Van der Rhee op om de omgang met elkaar te bespreken in een openbare raadsvergadering en niet, zoals geopperd in een fractievoorzittersoverleg.
Pin It
Bekeken: 3980x
https://ee.itk.ac.id/data/