Er zijn nog steeds geen bewoners voor de twaalf tweedehands chalets op sportcomplex 't Lood in Alkmaar. De tijdelijke woningen zijn daar geplaatst voor gevluchte Oekraïners, maar die zijn er nog niet naar verwezen. De gemeente zei aanvankelijk dat ze begin augustus in gebruik zouden worden genomen, maar dat is nu half september geworden, meldt het NHD op gezag van de gemeente Alkmaar.

Deze week werd duidelijk dat het Landelijk Coördinatiepunt Vluchtelingen Spreiding geen Oekraïners meer naar deze regio stuurt, omdat hier al veel meer plekken beschikbaar zijn dan het afgesproken minimum. Alkmaar moet 521 plekken beschikbaar stellen. Momenteel worden zo'n 200 Oekraïense vluchtelingen opgevangen bij particulieren en in de hotels Stad en Land en de Rijper Eilanden nog eens 250. Met de verbouwing van het kantoorpand in de Wognumsebuurt voor maximaal 300 Oekraïners en de chalets op sportterrein het Lood kan volgens de gemeente de uitstroom bij particulieren en de twee hotels grotendeels worden opgevangen. De chalets zijn volgens de gemeente bedoeld voor deze doorstroom, niet voor nieuwe instroom.

Begin augustus zeiden werklieden al dat het nooit zou lukken om voor half augustus de chalets bewoonbaar te maken. De gemeente spreekt nu ook over ’vertraging’. Die zou te maken hebben met materiaalleveringen en met ’de te realiseren stroomvoorziening’. Volgens het NHD lijken de chalets inmiddels klaar voor bewoning.

De elektra moest zwaarder worden uitgevoerd voor de airconditioning in de chalets. Elk chalet heeft twee airco’s: één in de slaapkamer en één in de huiskamer. Onduidelijk blijft of dat is voorgeschreven, maar zonder airconditioning is het tijdens hittegolven in ieder geval nauwelijks uit te houden in de chalets, omdat deze binnen met de platte daken zeer sterk opwarmen. Maar na half september lijkt airconditioning waarschijnlijk maandenlang niet meer noodzakelijk.

De tweedehands chalets zijn door de gemeente gekocht. De gemeente heeft hier naar verluidt 40.000 euro per stuk voor betaald. Alle aansluitkosten zijn ook voor de gemeente. Het gemeentebestuur verwacht dat het Rijk die kosten zal vergoeden. De twaalf chalets kwamen landelijk in het nieuws toen ze werden gekraakt door een groep woonwagenbewoners. Die waren verontwaardigd dat er voor hen nergens staanplaatsen worden ingericht, terwijl voor de Oekraïners in een paar weken tijd wel een kamp kon worden ingericht.
Pin It
Bekeken: 5539x
https://ee.itk.ac.id/data/