Het verlaten BSV-terrein aan de Oudtburghweg in Bergen wordt op korte termijn geschikt gemaakt om de komende maanden circa 175 asielzoekers op te vangen. Het gaat om de crisisopvang die elke veiligheidsregio moet verzorgen door de problemen bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. De opvang is voor drie maanden en duurt tot 1 december. Aanstaande dinsdag om 19:00 uur is er een voorlichtingsbijeenkomst voor raadsleden en omwonenden in het nieuwe multifunctionele centrum De Beeck.

Momenteel wordt een maand lang crisisopvang geboden voor 150 asielzoekers in het Sportpaleis in Alkmaar. Daar zitten merendeels gezinnen. Daarvoor was in de maand juli sporthal Het Vennewater in Heiloo ingericht als  tijdelijke noodlocatie. De crisisopvang wordt geregeld vanuit de veiligheidsregio en is nodig om het Groningse aanmeldcentrum Ter Apel te ontlasten. Daar zijn al maandenlang opvangproblemen, waardoor mensen soms op een stoel, in tenten of in de open lucht moeten overnachten. De gemeente Heiloo vond het belangrijk dat deze mensen goed worden opgevangen en bood daarom als eerste een tijdelijke opvanglocatie aan. Daarna volgde Alkmaar en nu is Bergen aan de beurt.

De crisisnoodopvang beslaat ongeveer een voetbalveld. Op een verharde ondergrond worden diverse wintervaste paviljoens geplaatst met afgescheiden slaapruimtes, met elk zes bedden, sanitaire voorzieningen en een centrale ruimte waar de mensen overdag kunnen verblijven. Bij de paviljoens wordt een deel van de ondergrond verhard, zodat de kinderen daar kunnen spelen en de volwassenen een plek hebben om buiten te zitten. De paviljoens kunnen worden verwarmd. 

De opvanglocatie op de velden van BSV opent op 8 september. Daarna moet een andere gemeente het estafettestokje weer overnemen, als de problemen in Ter Apel dan nog niet zijn opgelost. "Er wordt keihard gewerkt om iedereen zo snel mogelijk weer volledig in Ter Apel te kunnen opvangen", vertelde Alet Bouwmeester van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers eerder aan mediapartner NH Nieuws. "Maar op dit moment kunnen we niet zonder noodopvang."

Burgemeester Lars Voskuil vindt het belangrijk dat zijn gemeente nu de stap naar voren zet. “De situatie in Ter Apel is nijpend. We hebben gezamenlijk de morele plicht om mensen die op zoek zijn naar veiligheid bescherming te bieden. Crisisnoodopvang is natuurlijk niet ideaal, maar we doen wat we kunnen om het verblijf van de mensen die komen zo goed mogelijk te laten verlopen.” Hij geeft aan dat de afgelopen periode vele inwoners van Bergen zich op verschillende wijzen hebben ingezet voor vluchtelingen uit Oekraïne. “We vinden dat hartverwarmend en hopen van harte dat deze tijdelijke noodoplossing ook op draagvlak van de Bergense samenleving kan rekenen.”

Voor een dagbesteding voor de asielzoekers wordt een beroep gedaan op vrijwilligers uit de Bergense samenleving. Die kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pin It
Bekeken: 5199x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/