Stichting De Noordzee wil een rookverbod op de Nederlandse stranden. Dit naar aanleiding van een schoonmaakactie vorige week, waarbij zo'n 87.000 peuken zijn opgeruimd. De stichting dringt aan op rigoureuze maatregelen en hoopt via een petitie kustgemeenten ertoe te bewegen om stranden rookvrij te maken.

"We zijn ons kapot geschrokken. Op het strand sta je letterlijk op een tapijt van peuken", zegt Ewout van Galen van  De Noordzee tegen mediapartner NH Nieuws. Overdreven? Misschien niet in het populaire Zandvoort, waar er 30.000 werden geraapt. Van Galen luidt de noodklok. "Een sigarettenpeuk is voor 95 procent van plastic en vergaat niet, blijft dus liggen en dat kan leiden tot allerlei microplastics in het milieu. En dan hebben we het nog niet eens over de teer en nicotine die achterblijft. Het is echt tijd voor maatregelen."

Een badgast zei tegen NH Nieuws dat ze peuken vervelend vindt, maar dat een algeheel rookverbod voor haar te ver gaat.  "Mensen moeten gewoon hun verantwoordelijkheid nemen en hun peuken netjes opruimen". Iemand die rokend het strand op komt zegt dat hij het niet erg zou vinden om niet meer op het strand te mogen roken. "Maar zolang het wél mag, moeten er asbakken worden neergezet. Anders is de verleiding erg groot je peuk op het strand te gooien."

Van Galen pleit voor meer bewustwording. "Mensen realiseren zich niet wat ze weggooien. Aan de andere kant willen we ook de gemeenten aanspreken. Zorg voor faciliteiten zoals asbakken en borden met aanwijzingen. En denk na over het inrichten van rookvrije zones. Renesse en Noordwijk hebben daar een begin mee gemaakt. Maar het is te weinig. We willen tegen álle kustgemeenten zeggen: laten we dit regelen!"
Pin It