Op acht plekken in Alkmaar staan deze week weer de bekende JOL timmerdorpen. Bij de locatie 'Jeugdstad', waar het allemaal in 1949 begon, is Fenno Uijldert vrijwilliger en samen met verschillende kinderen druk bezig met een hut. "Ik heb vandaag nog niet op mijn vingers geslagen, maar gisteren is dat wel gebeurd. Toen zat een spijker net in een verkeerde hoek." Midden op het veld is het een komen en gaan van kinderen met pallets en spijkers.

Timmerdorpen zijn door zo'n beetje heel Nederland een bekend verschijnsel. Een grasveld vol kinderen die met houten pallets en bergen spijkers grote en kleine hutten bouwen. "Het initiatief voor de timmerdorpen is gestart om jongens tijdens de zomervakantie bezig te houden", vertelt Eddy Klap van JOL Jeugdstad. "In de loop van de tijd werd Alkmaar groter en zijn er ook meer timmerdorpen bijgekomen." JOL stond vroeger voor Jongens Onder Leiding. Toen ook meisjes welkom waren werd dat Jongeren onder Leiding.

Waar in 1949 één vrijwilliger een oogje in het zeil hield, zijn er nu veel meer vrijwilligers die de kinderen begeleiden en zorgen voor drinken. En volgens Eline Luschen is dat erg leuk om te helpen. "Ik vind het geweldig. Ik help kinderen om de hutten te bouwen en dat gaat hartstikke goed."

Jaarlijks doen er ongeveer duizend kinderen mee aan de timmerdorpen in Alkmaar. Kinderen en spijkers klinkt als een combinatie die veel ellende brengt, maar dat is zeker niet zo, benadrukt Klap. "Het valt reuze mee. Het is allemaal met een pleister en snoepje voor de schrik op te lossen."
Pin It