"Het ging eigenlijk wel heel erg goed" zijn de opvallend frisse Wim Tensen en Jack Gorter het met elkaar eens. Zij waren zaterdagochtend de eerste wandelaars die hun 105 kilometer van de '100 van Leeghwater' er op hadden zitten. Dat ze al binnen waren rond half twaalf onderstreept dat de pas er flink in zat. Net als alle andere wandelaars die de route van 100 of 105 kilometer wisten te volbrengen werden ze met veel enthousiasme onthaalt door de organisatie.

En dat is een rode draad door de reactie van alle deelnemers. Er is veel, heel veel lof voor de manier waarop door de 200 vrijwilligers invulling wordt gegeven aan de uitvoering van het wandelevenement. Dat er ook ongeveer 200 deelnemers zijn betekent dat er voor bijna iedere loper een vrijwilliger beschikbaar is. En dat mist zijn uitwerking niet. Vrijwel iedere deelnemer kondigt alvast aan volgend weer mee te doen. "Wat is dit goed geregeld" is een gevleugelde kreet. Maar ook "Dit is als loper een warm bad" en "Jullie hebben me er door gesleept".

Dat er bij de '100 van Leeghwater' twee routes zijn te lopen met maar vijf kilometer verschil heeft een goede reden. Een wandeltocht van 100 kilometer is een 'normale' wandeltocht. Een wandeltocht van 105 kilometer is officieel een 'Long Distance Walk'. Door meerdere van deze tochten te lopen zijn eretitels te behalen, met als hoogst haalbare titel 'Master Long Distance Walker'. De deelnemers die 105 kilometer lopen krijgen bij de '100 van Leeghwater' een extra 'speld' op de medaille en mogen de tocht in hun Long Distance Walk wandelpaspoort bijschrijven.

Naarmate de lopers zich verder achterin het veld bevinden, veranderd ook de gemiddelde staat waarin zij zich bevinden.  Sommigen werden de laatste 100 meter naar de finish nog extra aangespoord en zetten daarbij zichtbaar een laatste tandje bij. Voor een aantal was de letterlijk laatste drempel voor de laatste stempel een flinke hindernis. Maar ook dan is er nog steeds het onvermijdelijke enthousiasme. Tips voor eventuele nieuwkomers zijn er ook: "Luister niet naar verkopers, maar koop schoenen die jíj lekker vind zitten", is een veel gehoorde (er liep zelfs één loper op sandalen). Dat voorbereiding echt onontbeerlijk is voor een toch als deze wordt ook door iedereen onderstreept.

In totaal hebben iets meer dan 200 mensen zich aangemeld voor de tocht, daarvan verschenen er 171 aan de start (toch nog veel Corona-besmettingen). 21 deelnemers wisten het eindpunt niet te halen. Het was de vierde editie van de '100 van Leeghwater' en de eerste na een gedwongen pauze door de Corona pandemie.
Pin It
Bekeken: 1868x