De kaasmarkt in Alkmaar bestaat al honderden jaren en niet alleen de kaasdragers, maar ook de kaasmeisjes spelen daarbij iedere vrijdag en dinsdag weer een belangrijke rol. De nog maar 14-jarige Feline Woldendorp deed afgelopen week voor het eerst mee en zette daarbij meteen een record: ze is het jongste 'echte' kaasmeisje dat ooit in dienst is geweest bij de kaasmarkt.

Feline vindt dat zelf overigens niet zo bijzonder. "Het leek me altijd al leuk om te doen. Mijn oudere zus Jara wilde net als ik meedoen aan de markt en dus hebben we ons samen aangemeld. Ik heb het niet gedaan om de jongste ooit te willen zijn maar gewoon omdat het me leuk leek." En dat straalde er afgelopen week ook vanaf bij zowel Feline als Jara. Met zichtbaar veel plezier stonden ze de toeristen te woord en stelden ze zich op als volleerde ambassadeurs. En dat moet je natuurlijk wel kunnen. "Als kaasmeisje komt er veel op je af. Je moet niet alleen vriendelijk lachen en met mensen op de foto gaan, maar ook je talen spreken", benadrukt de veertienjarige aan Alkmaar Centraal. "Ik spreek Engels, Duits en ook een beetje Frans. Dat heb je nodig, want anders kan je je niet redden met al die toeristen."

Niet alleen die toeristen zijn gek op kaas, ook bij de familie Woldendorp thuis speelt kaas een grote rol. Als dochters van ervaren kaasdrager 'de Uitbener', kregen Feline en Jara het met de paplepel ingegoten. "Het begint nu wel een familiebedrijf te worden", lacht vader Derk. Hij stond afgelopen dinsdag voor het eerst met beide dochters op de markt en is daar erg trots op: "Het is echt bijzonder dat je dit met z'n drieën mag doen. Iedereen had het natuurlijk over Feline, omdat ze het jongste kaasmeisje ooit is, maar ze deden het gewoon allebei erg goed."

Sandra van der Bijl van Alkmaar Marketing denkt niet dat er snel een nog jonger kaasmeisje zal komen: "Het is niet de bedoeling dat we nu allemaal veertienjarige kaasmeisjes krijgen, want het gaat wel ergens over en moet ook echt iets kunnen. Je moet sociaal zijn, je talen spreken en bovendien trots zijn op de Alkmaarse traditie. Door haar vader weet Feline van jongs af aan al wat de kaasmarkt inhoudt en wat de taken van het kaasmeisje zijn. Dat heeft de doorslag gegeven om haar in te zetten op onze kaasmarkt."

En voor Feline is het zeker geen eenmalige actie geweest. "Vrijdag stond ik weer op de kaasmarkt en ook de komende tijd wil ik het graag vaker doen. Het is gezellig, de mensen zijn enthousiast en ik vind het leuk om dit met mijn familie te doen."
Pin It
Bekeken: 3245x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/