Voordat Go Sharing in Alkmaar 125 elektrische deelscooters en 75 e-bikes neerzette werd gevreesd dat ze een plaag zouden vormen. Meteen in de eerste week moest een scooter uit een sloot worden gevist en verschenen er een aantal berichten op sociale media over scooters die in de weg stonden. Maar in het algemeen lijkt het allemaal mee te vallen. Go Sharing is in ieder geval tevreden over de eerste drie weken van de proefperiode.

"Wij zien dat er binnen een maand al maar dan 4.000 Alkmaarders de GO Sharing app hebben gedownload waarbij zij al meer dan 4.000 keer de deelscooters met elkaar hebben gedeeld", antwoordt woordvoerder Teun Kolner op vragen van Alkmaar Centraal. "In totaal hebben we 88 overlastmeldingen ontvangen, wat uiteenloopt van een foutief geparkeerde scooter tot het niet werken van onze app. Het komt erop neer dat minder dan 2,5 procent van onze ritten leidt tot een melding. Ervaring leert dat dit percentage significant afneemt binnen enkele weken, doordat wij onze klanten opvoeden middels ons waarschuwingen- en boetebeleid."

De politie heeft de laatste paar weken zeker twee bestuurders bekeurd, waarop Go Sharing de gebruikersaccount prompt blokkeerde. In één geval was een ouder de dupe, omdat zoonlief met zijn 15 jaar op een scooter werd betrapt.

Kort na de start van de proefperiode werd de Instagram account 'strooiscooters072' aangemaakt en er verschenen al snel foto's op van scooters op foute plekken. Of ze wel in Alkmaar zijn gemaakt is echter vaak niet duidelijk voor inwoners die hun stad niet door en door kennen. Eén foto zou zijn gemaakt op de Kennemerstraatweg, maar komt volgens een paar volgers uit Enschede.

"Wij zien dat veel foto's niet uit Alkmaar komen", aldus Teun Kolner, die het negatieve beeld dat zo wordt geschetst betreurt. "Ook zien wij veel suggestieve teksten, zoals dat het verbogen nummerbord door een wheelie zou komen. Dit lijkt ons onwaarschijnlijk; gezien de hoek van het nummerbord zou deze persoon achterover gevallen zijn. De kans is helaas veel groter dat iemand bewust met zijn hand of voet ons voertuig beschadigd heeft."

Kolner laat weten dat gebruik en misbruik goed in de gaten worden gehouden. "Samen met de gemeente hebben wij afspraken gemaakt over de deelscooters in Alkmaar, hier hebben wij regelmatig met hen contact over en gezamenlijk bepalen wij hoe groot het succes is". Go Sharing wil graag nog 175 e-scooters en 25 e-bikes bijplaatsen. Of en zo ja wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.
Pin It