"We gaan hier pas weg als er echte concrete afspraken zijn, zwart-op-wit." Dat zeggen woonwagenbewoners die hun kamp hebben opgeslagen in een weiland aan de rand van Alkmaar. Het gaat om een deel van de mensen die vorige week chalets bezetten die bestemd zijn voor Oekraïners. Ze hebben geen vertrouwen in de beloftes van de gemeente die zegt zich tot het uiterste in te spannen voor meer staanplaatsen.

De spandoeken kennen we nog van vorige week, de locatie en behuizing is anders. Met caravans, een camper en tenten zijn woonwagenbewoners neergestreken in een weiland aan de Achterweg in het Alkmaarse deel van Sint Pancras.

Net als vorige week protesteren ze voor meer staanplaatsen voor woonwagens. "Dat wordt ons al 35 jaar beloofd, en zoveel wethouders hebben beloftes gedaan en er gebeurt steeds niks", foetert Willem Vermanen. "We willen concrete afspraken en blijven hier om de druk op de ketel te houden, desnoods twee jaar", stelt Bertus Schlahmilch.

Bang dat dit protest de afspraken van vorige week ondermijnt, zijn ze niet. "Het klopt dat niet iedereen die vorige week bij die bezettingsactie was, hier nu is. Wij vinden die afspraken geen echte afspraken, en blijven hier zolang als het van de eigenaar mag." Ze staan met toestemming van de eigenaar op het landje langs het spoor. "Dat klopt", bevestigt Jan Bruin aan NH Nieuws enAlkmaar Centraal. "Vorige week heb ik al tegen de wethouder gezegd: deze grond kan de gemeente van mij kopen om staanplaatsen op te maken."

Bewoners van de Achterweg zijn niet onverdeeld enthousiast over hun nieuwe buren. "We hebben alle begrip voor hun standpunt, maar niet hier", stelt een van hen. "Ja, dit is een nimby-houding: not in my backyard", wordt ruiterlijk erkend. "Maar de gemeente moet echt voor hen over de brug komen, en jarenlange belofte nakomen. Dit is ook geen goede plek zo vlak naast het spoor, en voor onze huizenprijzen heeft dat natuurlijk gevolgen. Als ik hen was zou ik naar de rechter stappen voor die staanplaatsen."

Reactie gemeente Alkmaar:"We hebben gistermiddag kennis genomen van de situatie, we bespreken de situatie intern met politie en OM en bekijken zoals altijd wat de beste stappen zijn. De wethouder (Gijsbert van Iterson Scholten - red.) heeft afgelopen week afspraken gemaakt over de inspanning die het college zal leveren om een oplossing te vinden voor de nood die de woonwagenbewoners ervaren. Daar houden wij ons aan."

Pin It
Bekeken: 1690x