Er is eindelijk zicht op wanneer het Energieleverend Geluidsscherm rond de T-splitsing Huiswaarderweg - Schagerweg (N245) en de Nollenweg (N508) in Alkmaar wordt gebouwd. Met de laatste goedkeuring van de gemeenteraad voor de hogere kosten en de ondertekening van de aannemingsovereenkomst, kan de bouw in oktober starten. De gemeente noemt de komst van het scherm "een groot succes voor de bewoners van de wijken De Horn Zuid en Huiswaard-2."

Wethouder Robert te Beest is tevreden: "Naast dat het Energieleverend Geluidsscherm geluidsvermindering oplevert, is het een mooi voorbeeldproject waarmee gemeente Alkmaar bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Als andere gemeenten en organisaties straks het Energieleverend Geluidsscherm namaken, levert dat landelijk nog meer opwekking van duurzame energie op. Dat past bij de vraag van het Rijk."

Het scherm wordt 5 meter hoog en de delen zijn gezamenlijk 2,5 kilometer lang. Aan de zijde van de weg komen 4.300 zonnepanelen, goed voor de stroombehoefte van 400 huishoudens. De achterzijde wordt bekleed met planten. De plaatsing is wat dichter langs de weg dan eerst gepland, zodat niet 100 maar 70 bomen hoeven worden gekapt.

Het Energieleverend Geluidsscherm laat al eventjes op zich wachten. In mei 2020 ging de gemeenteraad akkoord met de plannen. In augustus werd Europese subsidie verkregen. K_Dekker, Sunprojects, Krinkels BV en Sunconnect wonnen in november 2020 met elkaar de gunning. In 2021 begonnen ze met de ontwerp-en-design-fase. De ‘Belanghebbenden Bewonersgroep Geluidswal’ en stichting Animo zijn nauw betrokken geweest. De Raad ging donderdag akkoord met compensatie voor de hogere bouwkosten.

Vanaf september wordt de grond klaargemaakt en in oktober start de constructie aan de noordzijde van de N245. De bouw van de zuidelijke schermen aan de Huiswaarderweg en Nollenweg volgen snel. De laatste stappen zijn het plaatsen van de zonnepanelen op het scherm en de aansluiting op het net. De oplevering is naar verwachting nog voor de volgende zomer.
Pin It
Bekeken: 2796x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/