Gemeente Alkmaar heeft sinds donderdagavond niet drie maar zeven wethouders. Zoals de niet-coalitiepartijen al hadden aangegeven, gold voor hen het motto 'onbekend maakt onbemind' en zo werd dan ook gestemd. Met een meerderheidscoalitie was de benoeming echter al zeker. Als laatste werd afscheid genomen Elly Konijn en Pieter Dijkman als wethouder en daarbij kregen zij vele veren in hun achterste.

Eerst stemde de Alkmaarse raad over het aantal van zeven wethouders. Teveel, volgens de VVD, D66, SPA en FvD. D66-fractievoorzitter Simone Meijnen stelde daarbij dat de functie fulltime moet zijn. Drie kandidaten zouden 0,8 fte krijgen en één van hen 0,9 fte.  OPA vond het wel best, maar verwacht wel dat de extra kosten ergens gecompenseerd worden.

Daarna besprak de raad de benodigde ontheffing voor de vijf kandidaat-wethouders voor het niet in Alkmaar wonen. De oppositie wil die niet zomaar geven zonder onderbouwing (vanaf het tweede jaar vereist, red.) en vindt sowieso dat wethouders in de gemeente moeten wonen, om aan te kunnen voelen wat er speelt. De coalitie voelde er weinig voor om per kandidaat onderbouwing te geven. Leefbaar Alkmaar-raadslid Maya Bolte merkte nog gevat op dat er woningnood heerst. VVD, OPA en SPA vroegen of de vijf buitenstaanders in ieder van plan zijn te verhuizen, maar kreeg ook daarop geen antwoord. De drie haalden nog aan dat zij graag een kennismakingsgesprek met de kandidaten hadden willen hebben, zoals verzocht in een motie van VVD, D66 en SPA, die door de coalitie werd weggestemd.

En daarmee was de toon gezet voor de stemming over de kandidaat-wethouders. John Hagens (Leefbaar Alkmaar), al raadslid in de voormalige gemeente Graft-De Rijp, kreeg 37 van de 39 stemmen. Gijsbert van Iterson Scholten (PvdA) is Alkmaarder, politicoloog en ook al jaren bekend in de lokale politiek. Hij kreeg 33 stemmen. Robert te Beest (CDA) is geen Alkmaarder, maar de afgelopen vier jaar heeft de raad hem als wethouder goed leren kennen. Hij verdiende 29 stemmen.

Ad Jongenelen (BAS) was fractievoorzitter in Heerhugowaard en wethouder in Langedijk. Dichtbij genoeg om 26 stemmen te krijgen. Dan de echte buitenstaanders. Hoofddorper Nicole Mulder (GL) kreeg 22 stemmen, het precieze aantal coalitieleden. Joël Voordewind (CU) en Jakob Wedemeijer (SP) wonen in Amsterdam en kregen 22 en 23 stemmen.

Na de installatie van de nieuwe wethouders, werden Elly Konijn en  Pieter Dijkman bedankt voor hun inzet en daarbij werden ze zowel door burgemeester Anja Schouten als hun fractievoorzitters Simone Meijnen en John van der Rhee overladen met complimenten. De raad eerde hen met een staande ovatie en dat liet vooral Elly Konijn niet ongeroerd. De twee gaan nu verder als raadslid.
Pin It