Het apenpokkenvirus heeft nu ook de regio Noord-Holland Noord bereikt. Bij GGD Hollands Noorden zijn op dit moment 'minder dan tien patiënten' in beeld.

"We zien dat het in onze regio relatief rustig is, maar er komen wel steeds besmettingen bij", benadrukt de GGD in een verklaring. De snelheid waarmee het apenpokkenvirus zich in Nederland verspreidt neemt toe. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat het virus tot 4 juli is vastgesteld bij 352 Nederlanders. Vergeleken met 30 juni zijn dat 64 nieuwe gevallen.

De apenpokken wordt overgedragen door huid-op-huidcontact en veroorzaakt uitslag in de vorm van blaasjes en zweertjes. "Als iemand positief test starten we met een bron- en contactonderzoek. Het is belangrijk dat we weten waar de besmetting heeft plaatsgevonden en met wie die mensen contact hebben gehad. We willen een duidelijk beeld krijgen van het verloop van de apenpokken."

Symptomen van het virus zijn onder meer hoofdpijn, koorts, spierpijn en moeheid. Wie denkt het apenpokkenvirus te hebben, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.
Pin It