Dit jaar wordt de geboorte van Nederland 450 jaar geleden gevierd en volgend jaar is het 450 jaar Alkmaar Ontzet. Dat moet vanaf 8 oktober een jaar lang gevierd en herdacht worden, vindt de gemeente, en het wil daarvoor maar liefst 450.000 euro uittrekken. Woensdag verzamelden zo'n 90 mensen van Alkmaarse organisaties zich in de Grote Kerk om te brainstormen over de invulling van het feestjaar.

"Het is heel uniek dat er zowel aan bewoners als bedrijven, organisaties en instellingen is gevraagd van 'kom met ideeën'", vertelt Ger Welbers, directeur van Alkmaar Marketing, aan Alkmaar Centraal. Goede ideeën zullen worden toegevoegd aan de traditionele evenementen. "Er komen allerlei wilde ideeën uit voort. Hele kleine ideeën, hele grote ideeën. En de bedoeling is dat we na deze sessies die ideeën gaan bekijken, gaan analyseren en kijken wat er haalbaar is."

"We hebben vorige week een sessie gehad met inwoners", vult Frits Westerkamp, voorzitter van de 8 October Vereeniging, aan. "Van elke tafel zijn er wel twee ideeën gekomen waarvan we denken 'hey, daar zou je wat mee kunnen'."

"450 jaar Alkmaar Ontzet, dat betekent dat we stilstaan bij onze geschiedenis, maar ook met elkaar stilstaan en kijken naar hoe we willen zijn en hoe we willen zijn in de toekomst", zegt burgemeester Schouten. "En ik vind het geweldig dat we met álle mensen, uit heel Alkmaar, gaan vieren en beleven."

De burgemeester werd ook door mediapartner NH Nieuws benaderd. "Vaak leeft er een romantisch beeld over Ontzet. We hebben natuurlijk ook gewonnen, maar eigenlijk was het een gruwelijke burgeroorlog waar voor hele belangrijke waarden gestreden werd: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. Die vier zijn vandaag de dag nog net zo waardevol."

Of Koning Willem-Alexander op 8 oktober 2023 langskomt, daar laat ze zich nog niet over uit. Hij zou daarmee wel een traditie voortzetten: Willem III was erbij in 1873, Wilhelmina in 1923 en Juliana in 1973. "We zouden zeer vereerd zijn, en hij is van harte welkom."

Overigens vindt Alkmaar Ontzet 2023 niet plaats op 8 oktober, want dat is een zondag. De gebeurtenis wordt een dag eerder gevierd en herdacht. Een aantal extra elementen zijn al bekend: de onthulling van het nieuwe grote glas-in-lood raam van de Grote Kerk, een museumnacht, een scheurkalender en de première muziekstuk van harmonieorkest Soli Dea Gloria, speciaal gecomponeerd voor 450 jaar Alkmaar Ontzet.
Pin It
Bekeken: 2394x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/