Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een celstraf van een jaar geëist tegen een 41-jarige vrouw uit Heiloo die negen keer valse bankbiljetten van 50 euro zou hebben uitgegeven in winkels en aan nietsvermoedende particulieren. Volgens de aanklacht deed ze dat tussen februari en april in Heiloo, Alkmaar, Beverwijk, IJmuiden en Castricum. Van de eis van een celstraf is een half jaar voorwaardelijk.

De vrouw liep op 4 april tegen de lamp bij een cadeauwinkel in Heiloo. Daar probeerde ze te betalen met een vals briefje van 50 euro. In haar rugzak zaten toen nog 10 van dit soort briefjes en bij haar thuis werd nog eens 400 euro aan vals geld gevonden. De verdachte was er al eerder in winkels op gewezen dat het geld niet echt was.

De vrouw is verslaafd aan drugs en heeft al een strafblad van zestien kantjes. De veelpleger was na een behandeling in een kliniek weer op de goede weg met een huis en een afkickprogramma, maar ze verviel weer in oude fouten.

Het opduiken van valse briefjes van 50 euro in de regio zorgde begin dit jaar voor veel onrust op sociale media en in de regio, stelde de officier van justitie. Er werd toen meermaals aangifte gedaan bij de politie. Ook particulieren die met een mooi verhaal geld aan de vrouw leenden, werden door haar gedupeerd. Ze betaalde de lening terug met vals geld en kreeg daardoor ook nog eens wisselgeld. Met de opbrengst van haar valsemunterij bekostigde ze haar verslaving aan heroïne, zo gaf ze toe in de rechtbank in bijzijn van de rechtbankverslaggever van het NHD. De vrouw vreest nu door een lange gevangenisstraf haar woning weer te verliezen. Haar advocaat pleitte daarom voor een korte gevangenisstraf en een langere voorwaardelijke straf. De uitspraak is over twee weken.
Pin It