Donderdag werd in Winkelcentrum De Mare de eerste doneerring van Alkmaar onthuld. De doneerring is een ijzeren ring om een openbare afvalbak waar mensen hun statiegeldflesjes in kunnen zetten. Een ieder die dat wil kan de flesjes vervolgens meenemen en inleveren voor statiegeld. Zo wordt voorkomen dat statiegeldflesjes in de vuilnisbak terecht komen en in de HVC-oven belanden.

Stadswerk072 plaatst de komende tijd 10 doneerringen verspreid door de gemeente. Zo komen er nog ringen om afvalbakken bij de winkelcentra Geert Grooteplein, De Boeg, De Hoef, Oudorperplein, Muiderwaard en het dorpshart van Stompetoren. Het idee van de doneerringen komt uit Duitsland. Daar zijn inmiddels al 100 ringen geplaatst.

Over de doneerring nam de gemeenteraad een motie aan, op initiatief van Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Leefbaar Alkmaar. Daarom waren niet alleen Monique Roelvink van Winkelcentrum De Mare en Rob Petersen van Stadswerk072 bij de onthulling, maar ook de raadsleden Kivilcim Pinar van de Partij voor de Dieren en Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar.

Volgens wethouder Duurzaamheid, Robert Te Beest vormen plastic flesjes en blikjes een groot aandeel in het zwerfafval. Om dit tegen te gaan zit er sinds een jaar statiegeld op plastic flesjes. Vanaf 1 januari 2023 wordt dit ook uitgebreid naar blikjes.
Pin It